GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norvežani će upravljati EPS-om

Norvežani će upravljati EPS-om
UPRAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je informaciju istraživačko-izdavačkog centra Demostat da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment, navedeno je na sajtu Demostata.

Vučić je, kako je navedeno, na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da će Norvežani, sa kojima Srbija sarađuje u sprovođenju reformi u sektoru energetike, postati članovi nadzornih odbora i izvršnih organa u energetskim preduzećima, kako bi se promijenio način na koji je država upravljala svojim kompanijama i napustio "partijsko-parazitski sistem".

Ističe se da je Demostat krajem decembra pisao da su norveški partneri predložili model "Management services agreement", koji podrazumijeva da energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravlja strani profesionalni menadžment.

- "Mi ćemo da postavimo Norvežane. Mi ćemo da pokažemo da nam je država važnija od partija, hoćemo da pokažemo da nam je država, naša Srbija, preča od svega. To ćemo da uradimo u narednih tri, četiri mjeseca, već smo krenuli u realizaciju, rekao je Vučić.

Nedavno je Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio odluku i dao prijedlog Vladi da EPS iz javnog preduzeća promijeni formu u zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto akcija u vlasništvu države. Vlada će, kako je rešenor, odluku o statusu EPS-a donijeti početkom ove godine.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE