GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NY Post: Biden u kampanji primio novac od lobista za Sjeverni tok 2

NY Post: Biden u kampanji primio novac od lobista za Sjeverni tok 2
KAMPANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - New York Post piše da je lobist, navodno povezan s projektom plinovoda Sjeverni tok 2, donirao novac za kampanju Joea Bidena, tada demokratskog predsjedničkog kandidata, uoči američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

NY Post iznosi informacije američkog saveznog izbornog povjerenstva iz kojih proizlazi da je u listopadu prošle godine bivši američki diplomat Richard Burt za potrebe Bidenovog izbornog stožera izdvojio 4.000 dolara. Uz to, u ožujku 2020. poslao je 10.000 dolara političkom odboru koji je podržao demokratskog kandidata.

Prema novinama, Burt zastupa interese tvrtki koje su partneri Gazproma u Sjevernom toku 2. Među njima su njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i anglo-nizozemski Shell. Kao što je navedeno u publikaciji, u dokumentima koje je Bert dostavio OMV-u kaže se da se njegove aktivnosti lobiranja tiču ??"zaštite i daljnjeg unapređenja interesa tvrtke u raspravi o prirodnom plinu kao elementu europske energetske sigurnosti i pitanjima sankcija protiv Rusije".

"Kada je Richard Burt donirao Biden Victory Fund-u, nije otkrio da je registrirani strani agent i stoga nema pravo osigurati sredstva", rekao je NY Postu predstavnik Američkog demokratskog nacionalnog odbora (NKDP). Uvjerava da je Burt mogao proći postupak odabira donatora, jer nije otkrio svoje poslodavce.

NKDP je izvijestio i da je novac primljen od Burta vraćen ovaj tjedan nakon upita NY Posta.

Burt je bio pomoćnik državnog tajnika za europska i kanadska pitanja od 1983. do 1985. godine. Od 1985. do 1989. bio je američki veleposlanik u Njemačkoj. Također je bio šef američkog izaslanstva u pregovorima sa SSSR-om o razvoju Ugovora o ograničenju i smanjenju strateškog napadačkog naoružanja (START I). Prema novinama, Burt je "trenutno izravno uključen u aktivnosti lobiranja za Nord Stream 2 AG" (projektnu tvrtku za realizaciju projekta Sjeverni tok 2).

Kako se navodi, bio je i savjetnik predizbornog stožera prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa za vanjskopolitička pitanja.

Novine podsjećaju i na izjavu koju je američki predsjednik Joe Biden dao prošli tjedan - da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 gotovo završena i da bi uvođenje sankcija protiv projekta bilo kontraproduktivno za američke odnose s Europom.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dvije linije plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je švicarski Allseas odustao od polaganja cijevi zbog mogućih američkih sankcija. Od prosinca 2020., izgradnja plinovoda nastavljena je nakon godinu dana stanke.

Početkom travnja plinovod je bio 95% završen.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Joe Biden, Richard Burt, Njemačka, Wintershall , Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE