GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljen poziv za sufinanciranje korištenja OIE u javnim zgradama

Objavljen poziv za sufinanciranje korištenja OIE u javnim zgradama
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 08:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fond za zaštiitu okoliša i energetsku učinkovitost ovih je dana objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene.

„Za obnovljive izvore energije po ovom pozivu osigurali smo 10 milijuna kuna. Iako je poziv objavljen danas, sa zaprimanjem prijava započinjemo tek od 21. rujna, tako da će prijavitelji imati dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije“ rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Novost od ove godine je način prijave. Tako da će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda koji se nalazi na stranicama Fonda. Podaci i dokumenti se mogu početi upisivati i spremati u sustav e-Prijave od 31. kolovoza, dok će 21. rujna od 9:00 sati biti moguće podnijeti prijave kroz sustav.

Sredstva sufinanciranja će se dodjeljivati za rekonstrukciju postojećih kotlovnica zgrade javne namjene ugradnjom jednog ili više sustava za korištenje obnovljivih izvora energije s kotlom na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlom na drva, dizalicom topline, sunčanim toplinskim pretvaračima te fotonaponskim pretvaračima.

Ovisno o lokaciji, prijavitelji će za takve sustave moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 500 tisuća kuna, a sredstva pomoći i subvencije će se dodjeljivati do iskorištenja sredstva ili do kraja godine.

Ovim programom se potiče korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, koje će tako i vlastitim primjerom ukazati na prednost prelaska na sustave za korištenje obnovljivih izvora energije. Njihovo poticanje osim što će doprinijeti zaštiti okoliša i donijeti niz ušteda, pokrenut će i nove djelatnosti te razvoj novih tehnologija, a time doprinijeti i razvoju gospodarstva. U konačnici, poboljšanje učinkovitosti potrošnje energije utjecat će i na smanjenju ovisnosti o uvoznoj energiji, a dovest će i do otvaranja novih radnih mjesta.

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti jedinice lokalne i regionalne samouprave, tijela državne uprave, javne ustanove, trgovačka društva u javnom sektoru te ostali proračunski i izvanproračunski korisnici. Zgrade u kojima se obavlja javna djelatnost trebaju biti u vlasništvu prijavitelja te zadovoljiti sve uvjete navedene u tekstu Javnog poziva.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza zakonitosti građevine, dokaz vlasništva ili suvlasništva, glavni projekt, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u Javnom pozivu.

Tagovi: Fond za zaštiitu okoliša i energetsku učinkovitost, obnovljivi izvori energije, Siniša Kukić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE