GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnova proizvodnje u Meksičkom zaljevu spustila cijene nafte na 42 dolara

Obnova proizvodnje u Meksičkom zaljevu spustila cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 42 dolara pod pritiskom otvaranja proizvodnje na platformama u Meksičkom zaljevu nakon uragana Sally i krhkog i sporog oporavka gospodarstva od pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,00 dolara. Na američkom je tržištu bila niža 28 centi i barelom se trgovalo po 39,88 dolara.

Američke naftne kompanije vraćaju radnike na naftne platforme u Meksičkom zaljevu nakon što je uragan Sally na pet dana zaustavio proizvodnju od gotovo 500 tisuća barela dnevno.

"Dok se proizvođači pripremaju za nastavak proizvodnje, cijene nafte povlače se nakon jučerašnjeg skoka", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U međuvremenu je tehnički odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera upozorio da bi rast broja novozaraženih koronavirusom u nekim zemljama mogao obuzdati potražnju za naftom, unatoč naznakama oporavka gospodarstva i prvih znakova pada zaliha nafte, pokazuje interni dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Reuters je izračunao da će broj zaraženih koronavirusom u svijetu danas premašiti 30 milijuna.

Spori oporavak gospodarstva od posljedica pandemije muči trgovce već neko vrijeme. Tako su današnji podaci američkog ministarstva rada pokazali da je još 860 tisuća Amerikanaca prošlog tjedna podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što naznačuje stagnaciju oporavak tržišta rada.

Takvo okruženje nije poticajno za slabašnu potražnju za naftom, o kojoj će na današnjem sastanku na internetu razgovarati i ministri OPEC+.

"OPEC+ ni izdaleka nije ostvario ono što je naumio i nameće se potreba za dubljim rezovima odnosno za dovođenjem u red onih koji nisu dovoljno ograničili proizvodnju kako bi se izbjeglo opetovano gomilanje globalnih zaliha", tumači Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Potporu cijenama pružio je danas pad američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 4,4 milijuna barela, na najnižu razinu od travnja, objavila je u srijedu američka vlada. Analitičari su u anketi Reutersa prognozirali da su porasle za 1,3 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela proizvoda iz njegove košarice u srijedu iznosila 41,29 dolara, te je porasla za 1,94 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE