GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljena opskrba strujom NE Zaporižja

Obnovljena opskrba strujom NE Zaporižja
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 20:43
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Posljednja linija opskrbe strujom okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ponovno radi nakon što je prekinuta ranije u četvrtak, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom ranije je objavila da je u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi, izbio požar. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električnom mrežom.

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električnom mrežom, priopćio je Energoatom.

„Djelovanje osvajača tako je dovelo do potpunog isključenja, prvog u povijesti elektrane”, dodala je tvrtka.

Posljednja linija opskrbe elektrane obnovljena je kasnije u danu, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), agencija Ujedinjenih naroda.

„Ukrajina je rekla IAEA-i da je nuklearka Zaporižja najmanje dva puta izgubila kontakt s opskrbom strujom tijekom dana, no ona je trenutno obnovljena”, kazala je agencija sa sjedištem u Beču, dodavši da izravan razlog prekida još nije poznat.

Rusija je nuklearku okupirala u ožujku, te ju drži pod kontrolom od tada iako njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari Energoatoma.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje njezine blizine dok je svijet zabrinut od rizika nove nuklearne katastrofe.

Ujedinjeni narodi traže pristup nuklearki i pozvali su na demilitarizaciju njene okoline. Dužnosnici IAEA-e su „vrlo, vrlo blizu” dopuštenja da posjete Zaporižju, rekao je direktor agencije Rafael Grossi u četvrtak.

Tagovi: NE Zaporižja, Zaporižje, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE