GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu

Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 12:08
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.

To je prema projekcijama Centra za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg (ZSW) i Njemačke udruge energetskih i vodnih industrija (BDEW), koje su u petak bile dostupne dpa-i.

Ukupno su elektrane na obnovljive izvore energije od siječnja do ožujka proizvele oko 75,9 milijardi kilovatsati električne energije, oko 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Samo kopnene vjetroturbine pokrivale su više od četvrtine potražnje za električnom energijom u Njemačkoj, generirajući 39,4 milijarde kilovat sati.

"Hidroenergija je također dala natprosječan doprinos proizvodnji električne energije posljednjih mjeseci s 5,3 milijarde kilovatsati električne energije", nastavlja se u izvješću. To je 27% više električne energije nego u istom razdoblju prošle godine.

Ukupno su hidroelektrane pokrivale 4% bruto potrošnje električne energije u Njemačkoj.

"Nedavni stalni porast udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji električne energije pokazuje da smo na pravom putu", rekla je predsjednica izvršnog odbora BDEW-a Kerstin Andreae. Ekspanzija obnovljivih izvora energije nedavno je značajno porasla.

"To se sada odražava na proizvodnju električne energije", rekla je. Međutim, također je jasno da moramo "biti bolji" kako bismo postigli klimatske ciljeve.

Fotografija: Jens Büttner/dpa

Tagovi: oie, vjetar, solari, struja, njemačka
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE