GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati MOL-a u trećem kvartalu

Odlični rezultati MOL-a u trećem kvartalu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2021 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o većoj dobiti i prihodima u trećem tromjesečju zahvaljujući oporavku gospodarstva od koronakrize i višim cijenama nafte i plina.

Ukupni operativni prihod u trećem je tromjesečju porastao 56 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, na 1.658,3 milijarde forinti (5,31 milijardu dolara).

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), uvećana je 69 posto, na 1,03 milijarde dolara, što u MOL-u objašnjavaju rastom cijena nafte i plina i oporavkom gospodarstva od koronakrize.

Mađarska je kompanija treće tromjesečje zaključila s neto dobiti od 139,2 milijarde forinti, više nego dvostruko većom u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kada je iznosila 56,7 milijardi forinti.

Operativna dobit poskočila je na 190,6 milijardi forinti, s 70,4 milijarde u trećem prošlogodišnjem tromjesečju.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA prilagođena za promjene u vrijednosti zaliha bila je više nego dvostruko veća u odnosu na isto tromjesečje lani, dosegnuvši 436 milijardi dolara.

U segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i plina EBITDA je porasla 87 posto, na 396 milijardi dolara.

Obujam proizvodnje nafte i plina smanjen je 15,4 posto u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, na 107,4 tisuće barela ekvivalenta nafte dnevno, zbog viših cijena sirove nafte koje su smanjile neto proizvodnju na polju u Azerbajdžanu i zbog prirodnog pada u srednjoj i istočnoj Europi.

Organska kapitalna potrošnja povećana je 18 posto, na 360 milijuna dolara.

U prvih devet mjeseci MOL-ova čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene u vrijednosti zaliha, bila je veća za 63 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 2,58 milijardi dolara.

Ukupni operativni prihod porastao je u razdoblju od siječnja do rujna 37 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 4.211,7 milijardi forinti.

Kompanija je zato ponovo podigla procjenu godišnje CCS čiste EBITDA, koja bi prema novim procjenama trebala "dosegnuti ili čak premašiti 3,2 milijarde dolara", izjavio je u priopćenju predsjednik uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi.

Do sada su u MOL-u očekivali da će iznositi oko tri milijarde dolara.

Hernadi je ujedno upozorio na "vrlo nestabilno okruženje", naglasivši da rast cijena dobara i posljedice pandemije predstavljaju "značajan rizik" za gospodarstvo, čiji je oporavak podupro rezultate tvrtke u trećem tromjesečju.

Kapitalna potrošnja trebala bi u ovoj godini dosegnuti 1,7 milijardi dolara, a proizvodnja plina i nafte približno 110 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.

Tagovi: kompanija MOL, nafta, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE