GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC+ bi ovog vikenda mogao produžiti smanjenje proizvodnje

OPEC+ bi ovog vikenda mogao produžiti smanjenje proizvodnje
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja izvoznica nafte koja proizvodi naftu i njeni saveznici mogli bi ovaj tjedan produžiti postojeća smanjenja proizvodnje, rekli su delegati i analitičari za CNBC, čak i dok se fokus pomiče s napetosti na Bliskom istoku na ljetnu potražnju.

Grupa, zajednički poznata kao OPEC+, trebala se sastati u Beču 1. lipnja, ali je prošli tjedan taj susret praktično pomaknut za 2. lipnja.

Proizvođači OPEC+ trenutno provode smanjenje opskrbe za ukupno 5,86 milijuna barela dnevno. Samo 2 milijuna barela dnevno od ovih smanjenja predstavljaju jednoglasne obveze prema politici OPEC grupe i istječu krajem ove godine.

Ostatak se dobrovoljno smanjuje za podskup saveza. Smanjenje od 1,66 milijuna barela po barelu na snazi je do kraja 2024., a zalihe za 2,2 milijuna barela dnevno smanjene su do kraja drugog tromjesečja. Tržišni sudionici promatraju hoće li se ovo posljednje smanjenje produžiti za još jedno tromjesečje, usred predviđenog povećanja potražnje.

“U lipnju bi Kina uglavnom ostala bez održavanja rafinerija, potrošnja u SAD-u se poboljšava kako se ljeto približava, tako da bi u lipnju već trebala biti negativna bilanca sirove nafte. A onda je kolovoz najveći mjesec za tijesnost,” rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar sirove nafte u Kpleru, za CNBC.

Koalicija OPEC+ također promatra usklađenost pojedinih članica s kvotama, tražeći od prekomjernih proizvođača da provedu dodatna smanjenja. Irak i Kazahstan imaju detaljne planove kompenzacije.

Tri delegata OPEC+, koji su govorili anonimno zbog osjetljivosti razgovora, rekli su za CNBC da će smanjenje opskrbe za 2,2 milijuna barela po danu vjerojatno biti produženo, a četvrti je rekao da je to scenarij koji tržište očekuje. Jedan je delegat priznao vjerojatnu skučenost tržišta u drugoj polovici godine, ali je primijetio da je zabrinutost zbog potražnje postojala sve do nedavno.

Posljednje mjesečno izvješće OPEC-a o tržištu nafte iz svibnja predviđa porast potražnje od 2,25 milijuna barela po danu ove godine, dok izvješće o tržištu nafte sa sjedištem u Parizu Međunarodne agencije za energiju iz istog mjeseca ukazuje na potražnju od samo 1,06 milijuna barela po danu pješačenje.

Tagovi: OPEC, OPEC+, NAFTA
PROČITAJ I OVO
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
LONDON - Cijene nafte pale su drugi uzastopni tjedan, za više od 2,5 posto.
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE