GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC i IEA u najvećem raskoraku u procjenama potražnje za naftom u 16 godina

OPEC i IEA u najvećem raskoraku u procjenama potražnje za naftom u 16 godina
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 16:26
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

U veljači IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 milijuna barela dnevno. OPEC je pak u izvješću za veljaču procijenio da će porasti za 2,25 milijuna barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, napominje Reuters.

"IEA je uvjerena da će energetska tranzicija snažno ubrzati", objašnjava Neil Atkinson, nekadašnji čelnik IEA-inog Odjela za tržište nafte. "I jedni i drugi zaglavili su u tim procjenama i zato vidimo ogroman jaz u prognozama potražnje", dodao je Atkinson.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u razdoblju od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Razdoblje je moralo biti dovoljno dugo kako bi se izvukli pouzdani zaključci, objašnjava Reuters. Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su pak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje, počevši od financijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njezinog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvješća IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjoj veljači.

Tagovi: opec, nafta, potražnja, iea, energetika
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE