GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC i saveznici blago smanjuju proizvodnju nafte

OPEC i saveznici blago smanjuju proizvodnju nafte
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 18:51
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su tek blago smanjiti proizvodnju u listopadu, balansirajući između bojazni od posustajanja gospodarstava na Zapadu i naznaka tijesne opskrbe.

Proizvođači će u listopadu smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno, što iznosi samo 0,1 posto globalne potražnje. Složili su se također da se mogu sastati i prije 5. listopada, kada je zakazan sljedeći redovni sastanak, kako bi prilagodili proizvodnju.

Odluka o blagom smanjenju proizvodnje zapravo održava status quo budući da je OPEC primijetio snažne fluktuacije cijena nafte u oba smjera.

Tako je cijena sirove nafte na londonskom tržištu pala na oko 95 dolara po barelu, sa 120 dolara dosegnutih u lipnju, pritisnuta strahom od gospodarskog usporavanja i recesije na Zapadu koji bi smanjio potražnju.

Uteg joj je i potencijalno povećanje ponude iranske sirove nafte koja će se vratiti na tržište ako Teheran s partnerima obnovi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Očekuje se da bi Iran globalnoj ponudi dodao milijun barela sirove nafte dnevno, što odgovara jedan posto globalne potražnje, ako mu sankcije budu ublažene. Šanse za dogovor prošlog su petka, doduše, prigušene, primjećuje Reuters.

Signali s fizičkog tržišta navode istodobno na zaključak da je opskrba globalnih tržišta i dalje ograničena i da mnoge članice OPEC-a proizvode manje nafte no što je zacrtano. Ruskom pak izvozu prijete nove zapadne sankcije.

Vodeći OPEC-ov proizvođač Saudijska Arabija prošlog je mjeseca signalizirala mogućnost smanjenja proizvodnje kako bi odgovorila na pad cijena nafte koji ocjenjuje pretjeranim.

Moskva je već upozorila da će prestati opskrbljivati naftom zemlje koje podupiru ideju o ograničenju cijene njezine nafte. Skupina vodećih gospodarstava svijeta G7 objavila da je namjerava ograničiti kako bi Rusiji smanjila prihode za financiranje rata u Ukrajini.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, OPEC, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE