GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC očekuje slabiju potražnju za naftom u 2023.

OPEC očekuje slabiju potražnju za naftom u 2023.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Svjetska potražnja za naftom usporit će u 2023. godini, rekli su izaslanici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i izvori u industriji, budući da poskupljenje nafte i goriva potiče inflaciju i koči svjetsko gospodarstvo.

Potrošnja goriva oporavila se nakon pandemijskog pada u 2020. i trebala bi ove godine premašiti razinu iz pretpandemijske 2019. unatoč rekordnim cijenama.

No, visoke cijene negativno su utjecale na projekcije rasta u ovoj godini i navode na zaključak o sporijem rastu u 2023.

OPEC bi prvu prognozu za iduću godinu trebao objaviti u srpnju.

Skupina procjenjuje da će svjetska potražnja u 2023. rasti za dva milijuna barela dnevno ili manje, što bi predstavljalo rast za samo dva posto u usporedbi s očekivanih 3,36 milijuna barela dnevno u ovoj godini, navode delegat OPEC-a i izvor upoznat s razmišljanjima u naftnom kartelu.

"Čak i bude rasla samo milijun barela dnevno, to će i dalje biti rast, a ne maksimum", rekao je delegat o izgledima za sljedeću godinu.

OPEC će prognozu objaviti u mjesečnom izvješću 12. srpnja, rekao je izvor iz OPEC-a.

U prvoj prognozi za ovu godinu, objavljenoj u prošlogodišnjem srpnju, OPEC je prognozirao rast potražnje u ovoj godini za 3,28 milijuna barela dnevno. Zatim ju je podigao na više od četiri milijuna, pa snizio na 3,36 milijuna.

Organizacije poput OPEC-a i IEA-e često mijenjaju procjene zbog promjena u gospodarskim izgledima i geopolitičke neizvjesnosti, što je ove godine uključivalo rusku invaziju na Ukrajinu i lockdown u Kini zbog opetovanog širenja koronavirusa, objašnjava Reuters.

Trenutno naftni kartel traga za eventualnim naznakama da visoke cijene razaraju potražnju.

Dva OPEC-ova delegata odvojeno su procijenila da će visoke cijene vjerojatno ograničiti potrošnju nafte u narednim mjesecima, ali jedan od njih rekao je da u SAD-u još nema naznaka tog trenda, citirajući nove podatke o potražnji za benzinom.

I visoki izvor u trgovačkoj tvrtki, koja nije povezana ni s IEA-om ni s OPEC-om, očekuje slabiji rast potražnje u 2023., i to za dva milijuna barela dnevno ili manje, u odnosu na 2,6 milijuna barela dnevno u ovoj godini. No, smatra da cijene već uništavaju potražnju.

"Cijena od 120 dolara po barelu uništava potražnju. To se već događa", rekao je.

Tagovi: OPEC, potražnja za naftom, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE