GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC očekuje snažniju potražnju za naftom početkom 2022.

OPEC očekuje snažniju potražnju za naftom početkom 2022.
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 15:53
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) poboljšala je procjenu svjetske potražnje za naftom na početku 2022. godine, procijenivši da će nova varijanta koronavirusa omikron tek blago utjecati na svijet koji se naučio živjeti s pandemijom.

OPEC je potražnju za naftom u prvom tromjesečju iduće godine procijenio na prosječnih 99,13 milijuna barela dnevno, podigavši prognozu iz studenog za 1,11 milijuna barela dnevno.

"Oporavak koji se do sada očekivao u četvrtom tromjesečju 2021. dijelom je pomaknut na prvo tromjesečje 2022. godine, a njegov će tijek u drugoj polovini 2022. godine biti stabilniji", navodi OPEC u redovnom mjesečnom izvješću.

"Tome valja dodati da bi utjecaj nove varijante (koronavirusa) omikrona trebao biti blag i kratkotrajan jer svijet ima na raspolaganju sve bolje alate da se nosi s covidom 19 i izazovima koje on donosi", dodaju.

Kartel je istodobno potvrdio prognozu prema kojoj bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini trebala porasti za 5,65 milijuna barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg najvećeg pada otkada su počeli objavljivati podatke.

Potvrdili su i prognozu za cijelu 2022. godinu prema kojoj bi potražnja trebala porasti za dodatnih 4,15 milijuna barela dnevno i time premašiti razinu iz 2019.

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju, koju su prošle godine smanjili najviše otkako su osnovani kako bi je prilagodili urušenoj potražnji u pandemiji.

Početkom mjeseca najavili su da će je u siječnju ponovo povećati za 400 tisuća barela dnevno, unatoč bojaznima koje je potaknula nova varijanta koronavirusa.

Izvješće je pokazalo i da su u studenom povećali proizvodnju za 290 tisuća barela dnevno, na 27,72 milijuna barela dnevno, zahvaljujući većoj opskrbi iz Saudijske Arabije i Iraka, dva najveća proizvođača u OPEC-u, i oporavka proizvodnje u Nigeriji.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE