GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC+ postigao dogovor o zadržavanju sadašnje razine proizvodnje nafte

OPEC+ postigao dogovor o zadržavanju sadašnje razine proizvodnje nafte
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2022 / 18:16
Autor: SEEbiz
BEČ - Članice proširene skupine zemalja proizvođača nafte (OPEC+), u kojoj su još Rusija i Saudijska Arabija, odlučile su na današnjem sastanku zadržati sadašnju razinu proizvodnje nafte.

Time su ostali pri dogovorenom smanjenju proizvodnje od dva milijuna barela dnevno u listopadu, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Predstavnici 13 članica OPEC-a predvođenih Rijadom i njihovih 10 saveznika predvođenih Moskvom složili su se zadržati politiku usvojenu u listopadu za smanjenje proizvodnje nafte za dva milijuna barela dnevno do kraja 2023. godine, rekla su dva sudionika sastanka za AFP. To predstavlja oko dva posto globalne potražnje.

OPEC+ opisao je svoju odluku o smanjenju u listopadu kao odluku "potaknutu isključivo tržišnim razmatranjima", dodajući da je to "nužan i ispravan tijek radnji za stabilizaciju globalnih tržišta nafte", stoji u priopćenju.

U vrlo neizvjesnoj atmosferi i uoči stupanja na snagu novih sankcija protiv ruske nafte, ministarski sastanak članica Opec+ također je odlučio da će zemlje procijeniti utjecaj novih zapadnih ograničenja na izvoz ruske nafte prije nove pregled proizvodnje.

Špekulacije o rezultatima današnjeg sastanka OPEC+ izazvale su proteklih dana velike fluktuacije cijena na tržištima nafte, ne samo zbog događanja u Rusiji, već i zbog razvoja događaja u Kini. Ondje, zbog politike nulte tolerancije na covid-19, postoje stroga ograničenja, što se odražava i na usporavanje rasta kineskog gospodarstva i potražnje zemlje za naftom.

Sljedeći takav sveobuhvatni sastanak Opec+ zakazan je za 4. lipnja 2023. "Zemlje sudionice ponovno su izrazile spremnost sastati se u bilo kojem trenutku i, ako je potrebno, odmah poduzeti dodatne mjere za rješavanje tržišnih kretanja i podržati ravnotežu tržišta nafte i njegovu stabilnost", rekao je. napisao je u izjavi nakon sastanka.

Tagovi: OPEC+, proizvodnja nafte, nafta, naftna tržišta
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE