GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC: Potražnja za naftom će rasti u 2023.

OPEC: Potražnja za naftom će rasti u 2023.
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz
BEČ - OPEC je objavio svoju prvu prognozu globalne potražnje za naftom iduće godine, predviđajući povećanje od 2,7 milijuna barela dnevno, što se očekuje zbog "zdravog globalnog gospodarskog rasta" i "poboljšanja geopolitičkih kretanja".

Kako prenosi magazin "Nedelja", prognoza grupe Nacionalnog naftnog komiteta Srbije za ovogodišnji rast sirove nafte ostala je nepromijenjena na 3,4 milijuna barela dnevno.

U svom posljednjem mjesečnom izvješću o tržištu nafte, OPEC predviđa oporavak potrošnje transportnih goriva, lakih destilata i industrijskih goriva, pri čemu se očekuje da će SAD, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Europa i azijsko-pacifička regija premašiti razine sljedeće godine. potražnja od 2019., tj. prije pandemije virusa korona.

Međutim, izvješće upozorava da je inflacija i dalje velika briga "zajedno s daljnjim mjerama monetarnog pooštravanja ključnih središnjih banaka".

Grupa očekuje da će zalihe nafte iz zemalja koje nisu članice OPEC-a sljedeće godine porasti za 1,71 milijun barela dnevno, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 2,15 milijuna barela dnevno 2022. godine.

Ruska proizvodnja nafte do kraja ove godine "predstavlja veliku neizvjesnost", rekao je OPEC. Procjenjuje se da će 2023. pasti za 200 000 bpd godišnje na 10,43 milijuna bpd.

Tagovi: OPEC, Potražnja za naftom, nafta
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE