GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 16:08
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.

OPEC i skupina nezavisnih proizvođača koordiniraju proizvodnju već nekoliko godina i trenutno smanjuju opskrbu tržišta za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi podržali cijene u uvjetima posustale potražnje.

Suradnja je uspostavljena 2016. godine Deklaracijom o suradnji koju su potpisale članice OPEC-a i skupina ′neovisnih′, uključujući Rusiju, Meksiko, Kazahstan, Oman, Azerbajdžan, Maleziju, Bahrain, Južni Sudan, Sudan i Brunej. OPEC+ danas obuhvaća 22 zemlje.

OPEC je osnovan 1960. godine radi "koordinacije i objedinjavanja naftne politike zemalja članica", prema statutu grupe. Članice imenuju dužnosnike u upravni i u druge odbore.

Tajništvo OPEC-a u mjesečnim izvješćima objavljuje procjene svjetske potražnje za naftom članica grupe, koje analitičari i trgovci smatraju pouzdanim pokazateljem stanja na tržištu.

Od svibnja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije o suradnji, rekli su izvori u četvrtak.

Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija, rekao je jedan od izvora, budući da je okvir za suradnju na tržištu nafte danas Deklaracija o suradnji. Oba izvora željela su ostati neimenovana.

OPEC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira informaciju neimenovanih izvora.

Tržišni udio OPEC-ove nafte spustio se nakon istupanja Angole na samo 27 posto, najnižu razinu u više desetljeća. Udio OPEC+ iznosio pak oko 41 posto, prema izračunima Reutersa, a i više ako se računaju sve vrste nafte.

OPEC je prvi puta objavio procjenu potražnje za sirovom naftom proširene grupe u izvješću za travanj, uz procjenu za vlastite članice.

Procjena pokazuje koliko bi nafte OPEC trebao proizvoditi kako bi uravnotežio tržište, s obzirom na očekivanu opskrbu iz članica grupe i neovisnih proizvođača. Objavljuju i procjene za ukapljeni prirodni plin, ali on nije uključen u sporazum o proizvodnji.

Travanjsko izvješće predviđa da će u ovoj godini potražnja za OPEC-ovom naftom iznositi 28,5 milijuna barela dnevno, a potražnja za naftom OPEC+ 43,2 milijuna barela dnevno. Ukupna svjetska potražnja procijenjena je na 104,5 milijuna barela dnevno.

OPEC-ovo mjesečno izvješće za svibanj bit će objavljeno početkom idućeg tjedna.

Tagovi: opec, nafta, potražnja, iea, energetika
PROČITAJ I OVO
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

Pad cijena nafte na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte na kraju tjedna
LONDON - Nafta je u današnjem trgovanju pojeftinila. Kako javlja njemačka tiskovna agencija dpa, cijene padaju uglavnom zbog jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE