GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena

OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Skupina zemalja izvoznica nafte OPEC Plus, među kojima je i Rusija, odlučila je danas smanjiti proizvodnju nafte i tako utjecati na rast cijena, što bi moglo zadati još jedan udarac globalnoj ekonomiji i povećati cijene goriva na crpkama diljem svijeta.

Ministri energetike zemalja proizvođača nafte dogovorili su danas smanjenje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno od studenog, što je više od očekivanog. Članovi kartela sastali su se u svom sjedištu u Beču prvi put uživo od izbijanja pandemije covida-19 2020. godine.

"OPEC Plus" je objavio da se odluka temelji na "neizvjesnosti oko predviđanja globalnog gospodarstva i tržišta nafte".

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao je na proklamiranu ulogu naftnog kartela kao čuvara stabilnih energetskih tržišta i rekao novinarima u Beču: "Ostajemo moderirajuća sila, koja donosi stabilnost."

Utjecaj smanjenja proizvodnje na cijene nafte - a time i na cijene benzina od sirove nafte - ipak će biti donekle ograničen, jer članice "OPEC plusa" ionako ne mogu ispuniti svoje kvote.

Odluka o smanjenju mogla bi pomoći Rusiji, članici tog saveza, da prevlada sve izvjesniju europsku zabranu većine uvoza nafte. Odluka dolazi u jeku energetske krize koju je stvorila Rusija prekidom opskrbe prirodnim plinom Europi, za što njezini čelnici kažu da je odmazda Moskve za potporu Ukrajini - meti ruske invazije - i nametanje sankcija Rusiji.

Cijene nafte, a time i benzina na crpkama, osjetljivo je političko pitanje u SAD-u uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

"Predsjednik (SAD-a, Joseph Biden) razočaran je kratkovidnom odlukom 'OPEC Plus' da smanji proizvodne kvote dok se globalno gospodarstvo bori s kontinuiranim negativnim posljedicama Putinove invazije na Ukrajinu", objavila je večeras Bijela kuća.

Kako se dodaje, "ta će odluka imati vrlo negativne posljedice za zemlje s nižim i srednjim prihodima, koje se već bore s višim cijenama energije", a Bidenova administracija radit će s američkim Kongresom na dodatnim mjerama za smanjenje kontrole OPEC-a nad energijom cijene.

Visoka inflacija glavna je briga za Bidena i smanjuje izglede američke Demokratske stranke za uspjeh na izborima u sredini mandata u studenom.

Opskrba naftom mogla bi biti dodatno smanjena u nadolazećim mjesecima s najavljenom europskom zabranom gotovo cjelokupnog uvoza nafte iz Rusije.

Tagovi: proizvodnja nafte, OPEC, OPEC+
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE