GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje

OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri - proizvođači nafte, održat će pregovore u subotu u formatu OPEC+, na kojima se očekuje rasprava o produženju razdoblja ograničenja proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo energetike i bečki izvori.

Očekuje se da će bečki razgovori OPEC-a i skupine drugih zemalja proizvođača i izvoznica pod vodstvom Rusije, zajedno poznatih kao grupa OPEC+, biti usredotočeni na to hoće li produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje koji je prije dva mjeseca dogovoren kako bi se poduprle cijene nafte u svijetu, zbog krize uslijed koronavirusa koja je pogodila potražnju.

Razgovori bi trebali završiti u jednom danu. Ministri OPEC-ovih članica započet će sastanak u 12 sati po srednjeeuropskom vremenu, a pridruženi proizvođači iz OPEC+ pridružit će im se dva sata kasnije, izvijestila je u petak ruska državna novinska agencija TASS.

Razgovori će biti dugi i teški, procijenio je neimenovani izvor uključen u razgovore.

Razgovori putem video veze prvotno su trebali biti vođeni nekoliko dana kasnije, u utorak i srijedu idući tjedan.

Ministri zemalja OPEC+ dogovorili su se u travnju da će proizvodnju smanjili za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju.

Nakon te odluke referentna cijena barela nafte na londonskom tržištu oporavila s razine od oko 20 dolara, na više od 41 dolara.

Dogovor o produljenju rezova proizvodnje čini se vjerojatnim, napisao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Zemlje koje su u prošlom mjesecu proizvodile više nego što je dogovoreno očigledno su pristale ispuniti svoje obveze u budućnosti, rekao je Weinberg ukazujući na Irak, Nigeriju, Angolu i Kazahstan.

Tagovi: OPEC+, nafta, naftno tržište, smanjenje proizvodnje nafte
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE