GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opetovani lockdown u Šangaju zadržao cijene nafte na 123 dolara

Opetovani lockdown u Šangaju zadržao cijene nafte na 123 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na razini od 123 dolara, zakočene opetovanim uvođenjem koronamjera u Šangaju koje su zasjenile snažan rast kineskog izvoza i potražnju za benzinom u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 123,01 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 3,01 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 121,26 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,7 dolara.

Tržišta je jučer katapultirao podatak da su zalihe benzina u SAD-u u prošlom tjednu pale za 800 tisuća barela, unatoč visokim cijenama, signalirajući snažnu potražnju. Trgovce istodobno brine opskrba zbog opetovanih zastoja u pregovorima s Iranom o nuklearnom programu.

Danas je raspoloženje podupro i snažan rast kineskog izvoza u svibnju, za 16,9 posto, zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja covida 19.

"Izvozni je rezultat impresivan kada se uzme u obzir lockdown u više gradova", rekao je izvršni partner u SPI Asset Management Stephen Innes.

Tokom dana pozornost se preusmjerila na informaciju o opetovanom uvođenju ograničenja u Šangaju. Stanovnicima četvrti Minhang rečeno je da dva dana ostanu kod kuće radi kontrole rizika prijenosa virusa.

„Puno je važnija vijest o današnjem zatvaranju jedne četvrti u Šangaju, koja je iznova potpirila strah od još jednog razdoblja slabosti u Kini zbog politike nulte tolerancije na covid", objasnio je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Značajniji pad cijena nafte zakočila su očekivanja snažne potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni vožnje.

"Teško je očekivati značajan pad u idućim mjesecima, budući da će tržište benzina vjerojatno biti pod još većim pritiskom što sezona vožnje bude dalje odmicala", naglasio je Warren Patterson iz ING-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 121,54 dolara, što znači da je poskupio 1,38 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE