GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban: Mađarska želi više ruskog plina

Orban: Mađarska želi više ruskog plina
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 13:47
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska će u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedeći tjedan pokušati dogovoriti veću opskrbu plinom, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Mađarska je u kolovozu s ruskim Gazpromom sklopila novi dugoročni ugovor o opskrbi plinom koji joj u idućih 15 godina jamči isporuku 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, uz mogućnost izmjene dogovorenog obujma isporuka nakon 10 godina.

Sporazum je stupio na snagu u listopadu prošle godine.

"Želio bih da se isporuči više plina... no što je utanačeno rusko-mađarskim plinskim sporazumom", rekao je Orban u petak za državni radio.

"Želio bih u našim razgovorima postići da se u aktualnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cijenama energije... poveća količina plina koja nam je dostupna na dulji rok", dodao je mađarski premijer.

Mađarske rezerve plina popunjene su 43 posto, prema podacima energetskog regulatora od 15. siječnja, i uz očekivani nastavak uvoza pokrit će 90 posto potreba za plinom do kraja zime, naveo je MEKH.

Ruske isporuke plina u Europu našle su se pod znakom pitanja zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da Rusija priprema invaziju što Moskva opovrgava. Zapad je Rusiji zaprijetio oštrim sankcijama ako napadne susjednu zemlju.

NATO pojačava svoju prisutnost u istočnoj Europi, a Mađarska je njegova članica, podsjeća Reuters.

Mađarski premijer otklonio je pozive ujedinjene oporbe da otkaže posjet Moskvi, zakazan početkom idućeg tjedna, i otkrio da će s Putinom razgovarati i o europskoj sigurnosti, dodavši da Mađarska želi mirno rješenje ukrajinske krize.

"Naravno da je Mađarska članica NATO-a i EU-a, pa se prije svakog takvog sastanka konzultiram i koordiniram s našim zapadnim saveznicima", rekao je Orban, napomenuvši da će idućih dana nastaviti razgovore sa zapadnim čelnicima.

Ministarstvo obrane ovog tjedna nije odgovorilo na pitanje Reutersa hoće li Mađarska ugostiti dodatne vojnike NATO-ovih snaga u narednim tjednima.

Tagovi: Viktor Orban, ruski plin, Gazprom, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE