GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol dovršio preuzimanje Croduxa za 191,7 milijuna eura

Petrol dovršio preuzimanje Croduxa za 191,7 milijuna eura
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo Petrol d. d. Ljubljana je završilo kupnju 100% poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva d. o. o. Vrijednost posla je 191,7 milijuna eura.

Petrol d.d. Ljubljana će također preuzeti neto financijski dug prema bankama u visini 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano s međunarodnim sindiciranim kreditom u visini 200 milijuna eura, koji je organizirala banka NLB d.d. zajedno s Privrednom bankom Zagreb d.d, navodi se u priopćenju.

Najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cjelokupnoj povijesti grupe Petrol Preuzimanje društva Crodux Derivati Dva d. o. o. najveća je akvizicija društva Petrol d. d., Ljubljana u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe Petrol.

Kupnjom društva Crodux Derivati Dva d. o. o. grupa Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. Tim preuzimanjem grupa će dobiti još 93 benzinske postaje.

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećat će s 13% na 23%.

U regiji JI Europe grupa Petrol imat će 594 prodajnih mjesta. Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 milijuna eura ( bez utjecaja IFRS16).

“Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol.

Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji. S povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga.

Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo po 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom”, na kraju preuzimanja i početku procesa integracije objašnjava Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač društva Crodux Derivati Dva d. o. o. poručuje da je ovo društvo jedan od najznačajnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu.


“U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca.

Preko 1.100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja.

S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati”, poručio je Čermak.

Društvo Crodux Derivati Dva d. o. o. do spajanja s društvom Petrol d. o. o. ostaje neovisna tvrtka.

Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva d. o. o. u 2020. godini procjenjuju se na oko 1 milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj.

Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje “na putu”, što namjeravaju postići s onime što opisuju kao pružanje izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu.


Uz zajedničku, široku maloprodajnu mreža na strateškim lokacijama, kupcima će još više biti dostupni njihovi proizvodi i usluge, i time namjeravaju privući nove kupce.

Na hrvatskom tržištu za sada će biti prisutni s oba snažna i prepoznatljiva brenda. Njihovim kupcima su na raspolaganju visokokvalitetna goriva, široka paleta trgovačke robe i usluga, te dobra ugostiteljska ponuda.

U grupi Petrol velika pozornost pridaje se razvoju motornih goriva, zbog toga je u godini 2021 na tržište lansirana nova generacija Q Max goriva, koja osiguravaju manju potrošnju, veću energetsku učinkovitost i niže emisije. Širi se i razvija mreža punionica za električna vozila.

Grupa Petrol svjesna je da su visoko motivirani i kvalificirani zaposlenici ključni za postizanje dobrih rezultata. Njihove aktivnosti na području obrazovanja, razvoja i nagrađivanja omogućuju ostvarivanje potencijala, jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija, potiču suradnju i usredotočuju se na postizanje ciljeva.

“Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2.200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce”, rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica uprave grupe Petrol.


Kupnja društva Crodux Derivati Dva d. o. o. u skladu je sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021 -2025 koja predviđa da će u 2025. Godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca “na putu”.

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju uzimamo u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca.

Poslovni plan grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva d.o.o., koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća grupe Petrol za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine.

Procjenjuje se da će EBITDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine, Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju.

Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji JI Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.


“U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021-2025 na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, poručuje Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Tagovi: Petrol, Crodux, Ivan Čermak, Crodux Derivati, Privredna banka Zagreb, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE