GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol Filipoviću: Nismo u plusu nego na gubitku, a usporedba sa Slovenijom ne stoji

Petrol Filipoviću: Nismo u plusu nego na gubitku, a usporedba sa Slovenijom ne stoji
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Iz uprave Grupe Petrol odgovorili su u četvrtak na jučerašnje izjave ministra gospodarstva Davora Filipovića, istaknuvši da je Petrol koji posluje u Hrvatskoj u gubitku za ovu godinu, ali i da regulacija marži u Sloveniji i Hrvatskoj nije na istoj razini i nije usporediva

Iz Petrola su u četvrtak reagirali na neke izjave ministra gospodarstva Davora Filipovića koje su izrečene u srijedu, nakon sastanka s upravom Petrola.

Ministar je, ističu iz Petrola, u izjavi rekao da su regulirane marže pri izračunu cijena naftnih derivata u Hrvatskoj približno iste kao u Sloveniji, te da u Petrolu žele da bude oko jedne kune (0,13 eura po litri), a trenutno su 0,75 kuna (0,10 eura po litri), dok iz slovenske tvrtke objašnjavaju kako regulacija marži u Sloveniji i Hrvatskoj nije na istoj razini i nije usporediva.

"S važećim državnim propisom, marža određena u Hrvatskoj niža je od marže koja je regulirana važećim državnim propisom uredbe o prodaji naftnih derivata u Sloveniji. Marža u Hrvatskoj trenutno iznosi 0,65 kuna (0,086 eura) po litri goriva. U formuli koju određuje slovenska uredba, uključen je i djelomični trošak umješavanja biokomponente. U Hrvatskoj taj trošak nije uključen i pokriva se neposredno iz marže", stoji u odgovoru uprave Petrola ministru Filipovića.

Ističu da u slučaju da tvrtka slijedi formulu utvrđenu propisom, a biokomponente ne umješava u gorivo, na temelju propisa koji zahtijevaju ispunjavanje obveza iz područja obnovljivih izvora energije u prometu, može biti kažnjena. Samo s tog naslova, tvrde Slovenci, marža pada na 0,61 kunu (0,081 eura) po litri dizelskog goriva, što ne omogućuje pokrivanje troškova i održivo poslovanje.

S obzirom da su, navode, nabavni uvjeti za 2023. u odnosu na 2022. godinu znatno lošiji zbog pooštrenih uvjeta nabave na tržištu naftnih derivata zbog embarga na naftne derivate ruskog podrijetla, marža, čak i da se digne na 0,75 kuna (0,10 eura) po litri, ne bi bila dostatna.

U Sloveniji se cijene goriva na autocestama slobodno formiraju, dok je marža izvan autocesta ograničena na 0,0983 eura po litri dizelskog goriva, naglašavaju iz Petrola dodavši da se regulatorna ograničenja u Sloveniji i Hrvatskoj značajno razlikuju.

Ponovili su i da su trenutne regulatorne mjere u području prometa goriva nesrazmjerne okolnostima za regulaciju cijena naftnih derivata, jer su cijene naftnih derivata opet na istoj razini kao prije početka rata u Ukrajini.

Osvrću se i na izjavu ministra da je u prvih devet mjeseci ove godine Petrol ostvario oko 100 milijuna eura dobiti, "što dokazuje da nisu u tako ozbiljnim problemima".

Uprava Grupe Petrol naglašava, naime, da podaci o poslovanju koje ministar iznosi nisu točni.

"Grupa Petrol u Hrvatskoj (podaci se odnose na Petrol d.o.o. Zagreb uključujući tvrtku Crodux Derivati dva d.o.o., koji je početkom studenoga 2022. godine pripojen Petrolu d.o.o.) ostvario gubitak od 3,5 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2022. (prilagođeni bruto poslovni rezultat iznosio je 88,77 milijuna eura, a EBITDA 23,18 milijuna eura).


Podsjećamo i da je hrvatska vlada na današnjoj sjednici uredbom privremeno umanjila naknadu za nestavljanje biogoriva na tržište, što bi trebalo vrijediti sljedećih šest mjeseci.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux, Davor Filipović
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE