GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol: Na skupštini u prosincu o posljedicama regulacije cijena

Petrol: Na skupštini u prosincu o posljedicama regulacije cijena
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Uprava Petrola sazvala je skupštinu za 27. prosinca na kojoj će se dioničari izvijestiti o šteti nastaloj regulacijom cijena energenata u Sloveniji i Hrvatskoj u 2022. Zahtjev za sazivanjem podnijele su tvrtke Vizija holding i Vizija holding ena, gdje upozoravaju da je uredba značajno utjecala na poslovanje cijele Petrol grupe.

Slovenija i Hrvatska su tijekom 2022. više puta iu različitim vremenskim razdobljima regulirale cijene energenata, napisali su Vizija Holding i Vizija Holding ena u zahtjevu za sazivanje skupštine, dodajući da se time iz temelja mijenjaju uvjeti poslovanja Petrol grupe i značajno utječe na njegov financijski položaj.

Petrol je, primjerice, u prvih devet mjeseci zbog mjera slovenske vlade na domaćem tržištu goriva zabilježio pad operativne dobiti (EBIT) za 108,9 milijuna eura. Kao rezultat mjera koje je hrvatska Vlada poduzela na domaćem tržištu goriva, cijela grupa Petrol zabilježila je pad EBIT-a od 34,6 milijuna eura. Poslovni rezultat grupe Petrol manji je, dakle, za čak 143,5 milijuna eura.

Dodatni pad poslovnog rezultata u Sloveniji dogodio se i zbog regulacije cijena na području električne energije i prirodnog plina.

Čak i u Hrvatskoj, koja je drugo najvažnije tržište za grupu Petrol i gdje su maloprodajne cijene naftnih derivata regulirane od 7. veljače, Petrol je u pojedinim razdobljima prodavao naftne derivate s negativnom maržom.

I Slovenija i Hrvatska dužne su grupi Petrol nadoknaditi nastalu gospodarsku štetu, upozoravaju iz Vizije holdinga i Vizije holding ena, koje vodi poduzetnik Dari Južna i koji zajedno posjeduju 6,66 posto dionica Petrola. No, unatoč aktivnostima uprave i žalbi nadzornog odbora, to se još nije dogodilo, dodaju.

Na skupštini će se dioničari upoznati i s ovogodišnjim poslovanjem tvrtke kćeri Geoplin u kojoj Petrol ima 74,34 posto vlasničkog udjela. Iz javno dostupnih informacija i izvješća razvidno je da veletrgovac plinom ima poteškoća u osiguranju likvidnosti, a time i kapitala zbog poremećenih opskrbe ruskim prirodnim plinom i povećanja kupnje skupljeg plina iz alternativnih izvora, zahtjev za sazivanje opće stanja susreta.

Sukladno predviđanjima Vlade Roberta Goloba za kontrolu troškova energenata i ograničavanje cijena struje i plina, inicijatori sazivanja skupštine također smatraju važnim procijeniti utjecaj regulacije cijena naftnih derivata, plina i električne energije na poslovanje Petrola i cijele grupe u 2023. godini.

Tagovi: Petrol, Vizija holding, Vizija holding ena, regulacija cijena goriva, Nada Drobne Popović, Crodux
PROČITAJ I OVO
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
IZUZEĆE
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
TOKIO - Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
REGULATIVA
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
BRUXELLES - Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji utjecati na ponudu na tržištima i cijene.
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
ODLUKE
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
MOSKVA - Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je u nedjelju Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE