GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol neće podići tužbu protiv bivše uprave

Petrol neće podići tužbu protiv bivše uprave
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 15:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupština Petrola upoznala se s rezultatima posebne revizije poslovanja bivše uprave koju je vodio Tomaž Berločnik. Revizijom je utvrđena šteta za tvrtku u osam transakcija, ali neće biti tužbe za naknadu štete.

Uprava, na čijem je čelu Nada Popovič Drobne, predložila je da se Glavna skupština upozna s izvještajem o reviziji na temelju kojeg se podnose tužbe za naknadu štete za osam transakcija. Drobne Popovič objasnio je da je šteta u pojedinim transakcijama opisno definirana u reviziji, pa bi trebalo angažirati dodatne stručnjake koji će utvrditi visinu štete.

Tome se usprotivila država koja izravno i neizravno posjeduje nešto više od 30 posto dionica. Protuprijedlogom je Slovenski državni holding (SDH) uspio postići da Glavna skupština naloži Upravnom odboru "da provodi daljnje aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima u vezi s nalazima izvješća". Uprava priprema pisano izvješće o provedenim aktivnostima u vezi s nalazima i o tome izvještava Glavnu skupštinu.

Revizijom koju je provela BDO Revizija pregledano je 30 transakcija iz različitih područja, od početka 2015. do odlaska bivše uprave u listopadu prošle godine. Revizijom nisu utvrđene nepravilnosti u 18 transakcija, kao ni u sponzorskim transakcijama i rasprodajama financijskih ulaganja. Međutim, utvrđene su nepravilnosti u ulaganjima, uključujući sve inspekcije investicijskih transakcija u BiH i Srbiji.

Odvjetnik Marko Zaman, koji je proučio rad prethodne uprave, objasnio je da je po zakonu uprava dužna dokazati da je svoje dužnosti izvršila pošteno i savjesno.

"Na temelju podataka do kojih smo došli, otkrivamo da uprava nije postupila s dužnom pažnjom", rekao je. Između ostalog, bio je netransparentan u odnosu na Nadzorni odbor, a optužen je i za nedovoljnu transparentnost i nedovoljno dokumentiranje procesa.

Prema Drobne Popovič, izvješće pokazuje da su se odluke o ulaganjima u prethodnoj upravi donosile na temelju nedovoljnih osnova, bez uspostavljenih sustava učinkovite kontrole pripreme podataka koji su bili temelj za odluke o ulaganju. Plaćene otkupne cijene nisu odražavale stvarnu vrijednost i nisu pripremale procjene profitabilnosti i sinergije ulaganja prije donošenja odluke.

Bivši predsjednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, koji je ujedno i dioničar energetske tvrtke, na skupštini je odbacio optužbe iz revizije i rekao da su članovi bivše uprave prošle godine bili meta neopravdanog pritiska. "Samo revizorovo izvješće sadrži brojne pogreške, kako sadržajne, tako i one koje proizlaze iz površnosti", rekao je. "Oduvijek smo sve poslovne odluke donosili u okviru zakonskih ovlasti i u korist društva i uvijek smo ih dobro razmatrali", dodao je.

Prema podacima s kraja ožujka, najveći pojedinačni vlasnik Petrola je Češkoslovenska obchodni banka s 13,30% udjela, dok se slovačko-češka financijska grupa J&T skriva iza fiducijarnog računa. Među vlasnicima su SDH s 12,68% udjela, Republika Slovenija s 10,82% udjela i Kapitalska družba s 8,27% udjela. Najveći domaći privatni vlasnik je poslovna grupa poduzetnika Darija Južne.

Južna je na glavnoj skupštini ocijenio da nalazi posebne revizije otkrivaju velike nedostatke u upravljanju tvrtkom, pa je nužno poboljšati korporativno upravljanje, inače će se pogreške i nedostaci "i dalje vući".

Predsjednik Udruženja malih dioničara Slovenije Rajko Stankovič pitao je predstavnike države zašto bi odgodili moguću odluku o tužbi.

"Sada nalažemo upravi da ponovno procijeni ono što je već presudila", rekao je. Predsjednik Sveslovenskog udruženja malih dioničara Slovenije Kristjan Verbič u međuvremenu je izrazio potporu protuprijedlogu.

Na skupštini je bilo zastupljeno 58 posto svih dionica s pravom glasa Petrola, dok je protuprijedlog dobio 82 posto potpore na skupštini.

Tagovi: Petrol, Tomaž Berločnik, Rajko Stankovič, Marko Zaman, Nada Popovič Drobne, Igor Stebernak, Vizija Holding, revizija, Mbills, Zagorski Metalac, Petrol Beograd, Vjetroelektrarne Glunča, Petrol Hidroenergija, Atet, BH Petrol Oil Company
PROČITAJ I OVO
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
SUKOB BIVŠIH PARTNERA
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
ZAGREB - Bitka za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, pa i u Europi, koja će u sljedećih deset godina ostvariti prihod veći od milijardu kuna na račun državnih poticaja, odvija se među donedavnim partnerima.
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela
SOLARNI PANELI
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE