GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol od Hrvatske traži 56 milijuna eura odštete

Petrol od Hrvatske traži 56 milijuna eura odštete
REGULIRANE CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 21:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol je poduzeo mjere za naknadu štete zbog reguliranih cijena energenata u prošloj godini u Sloveniji i Hrvatskoj, pri čemu od Hrvatske traži naknadu štete u iznosu od 56 milijuna eura.

"Već su poduzete neke konkretne mjere za nadoknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini za Sloveniju i Hrvatsku. Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate grupe Petrol prikazane u preliminarnoj nerevidiranoj ocjeni za poslovanje grupe Petrol za 2022. I u Sloveniji i u Hrvatskoj državnom su odvjetništvu dostavljeni prijedlozi za mirno rješenje spora, i to u Sloveniji u iznosu od 106 milijuna eura, a u Hrvatskoj u iznosu od 56 milijuna eura", navode iz Petrola.

Iz kompanije su izvijestili i da su već poslali obavijest Europskoj komisiji o utjecaju regulacije cijena na poslovanje i tržišnu konkurentnost u Republici Hrvatskoj.

Uputili su i inicijativu vladama obiju država za ukidanje regulacije cijena naftnih derivata.

Uz mjere za naknadu štete zbog reguliranih cijena energenata, dioničari Petrola su na skupštini upoznati i s ocjenom poslovanja kompanije u ovoj i prošlog godini.

"Na temelju postojećeg stanja izrađena je procjena utjecaja regulacije cijena u Sloveniji i Hrvatskoj na EBITDA grupe Petrol. Uzimajući u obzir važeće propise, negativan utjecaj propisa na EBITDA grupe bio bi 82,4 milijuna eura, od čega najveći udio, 62,5 milijuna eura, otpada na regulaciju motornih goriva u Hrvatskoj", izračunali su u Petrolu.

Navode i kako usporedba prosječnih marži cijena goriva u Sloveniji s ostalim zemljama EU za razdoblje od 2020. do 2022. pokazuje da je Slovenija pri dnu ljestvice europskih zemalja i daleko zaostaje za prosjekom EU i po visini marže za dizelsko gorivo, kao i za benzin.

"Ključni izazov tako niskih marži je taj što ne dopuštaju ulaganje u zelenu transformaciju", kažu u slovenskoj tvrtki, uz podatak da su u 2022. godini prvotno planirane investicije od 100 milijuna eura svedene na najnužnije ili 60 milijuna eura, od čega je samo 24,4 milijuna eura namijenjeno energetskoj tranziciji. Za 2023. godinu prvotno planirana ulaganja od 135 milijuna eura smanjena su na 70 milijuna eura, od čega će samo 30 posto biti namijenjeno energetskoj tranziciji.

Uprava je na skupštini predstavila i strukturu maloprodajnih cijena reguliranih goriva u Sloveniji i Hrvatskoj.

Marža po litri benzina ili dizela, predstavlja puno manje od desetine cijene na oba tržišta i ne može pokriti povećane troškove rada, nabavne cijene energenata, troškove transporta i skladištenja te financijske troškove nabave, navode iz Petrola.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE