GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj

Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.

Polje s devet vjetrenjača u blizini Knina godišnje će proizvoditi oko 96 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za opskrbu 30.000 prosječnih potrošača u kućanstvu, rekao je Petrol dodajući kako je ovo prvi projekt koji se u potpunosti provodi bez financijske potpore ili subvencija.

"Petrol će električnu energiju proizvedenu iz ove vjetroelektrane isporučivati tržištu pod tržišnim uvjetima putem svoje infrastrukture", rekao je Borut Bizjak, direktor odjela za proizvodnju obnovljive energije u toj tvrtki.

Tvrtka provodi većinu projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje postoji veliki prirodni potencijal za vjetar, sunce i vodu.

"Izgradnjom vlastitih proizvodnih pogona slijedimo strateški smjer da postanemo prepoznatljiv regionalni davatelj sveobuhvatnih energetskih i okolišnih rješenja i partner u razvoju cirkularnog gospodarstva za prijelaz u društvo s niskim udjelom ugljika", istaknuo je Bizjak .

Veliki potencijal vide uglavnom u energiji vjetra, jer će vjetar postati glavni izvor električne energije u Europi do 2030. godine. Stoga planiraju, grade i upravljaju vjetroelektranama na mjestima na kojima je moguće iskoristiti potencijal vjetra ekonomski učinkovito i ekološki prihvatljivo. Pokretanjem vjetroelektrane Ljubač, za koju je vjetroturbine dobavljao Nordex, Petrol sada ima svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj. 2017. pokrenuo je vjetroelektranu Glunča u blizini Šibenika, koja se sastoji od devet turbina s 2,3 megavata nominalne snage svaka i dovoljna je za 15 000 prosječnih kućanstava.

Obje vjetroelektrane, Glunča i Ljubač, zajedno daju energiju za 45.000 prosječnih kućanstava. Vjetrenjače koje čine polje Ljubač imaju snagu od 30 megavata. Krajem 2020. postigli su instaliranu snagu od 33,5 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi: Petrol, vjetroelektrana Ljubač, Borut Bizjak, vjetroelektrana Glunča
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE