GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol: Rast dobiti u devet mjeseci unatoč padu prihoda

Petrol: Rast dobiti u devet mjeseci unatoč padu prihoda
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 11:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 5,2 milijarde eura prihoda, što je 26 posto manje nego u istom razdoblju lani, zbog nižih cijena naftnih derivata i smanjenog obujma trgovanja električnom energijom i prirodni gas. Neto dobit porasla je gotovo četiri puta na 95 milijuna eura.

Kako je grupacija danas objavila na stranicama Ljubljanske burze, u prvih je devet mjeseci ove godine prodala 2,87 milijuna tona goriva i derivata, što je šest posto manje nego u istom razdoblju lani.

"Pad prodaje rezultat je regulacije cijena naftnih derivata u prošloj godini, kada su cijene naftnih derivata veći dio razdoblja bile niže nego u susjednim zemljama, što je tada povećalo prodaju", objasnili su.

Korigirana bruto dobit u promatranom je razdoblju dosegnula 447,3 milijuna eura, što je deset posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Pritom je operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila 201,9 milijuna eura, što je 105 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Kako su objasnili, rast se uglavnom može pripisati stabilizaciji tržišta goriva i posljedično umjerenijoj regulaciji cijena.

Operativni troškovi grupe porasli su za 19 posto na godišnjoj razini na 424 milijuna eura, uglavnom zbog viših cijena energije i viših troškova rada.

Za ulaganja u dugotrajnu imovinu i dugoročna financijska ulaganja u prvih devet mjeseci ove godine izdvojeno je 57,7 milijuna eura. U energetsku tranziciju izdvojeno je 34 posto ulaganja.

Kako su istaknuli, uvjeti poslovanja i dalje su pod utjecajem geopolitičkih napetosti, a na poslovanje Grupe Petrol utječe i regulacija cijena goriva i energije na središnjim tržištima grupe, poput Slovenije i Hrvatske.

Uvjeti poslovanja ove su godine dosta drugačiji nego u istom razdoblju prošle godine. Dok su u dijelu prošle godine prodajne cijene nekih naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj bile čak niže od nabavnih, ove je godine regulacija u Sloveniji umjerenija. U lipnju ove godine i Hrvatska je ublažila regulaciju cijena, napisali su.

Poslovni rezultati grupe, koja zapošljava približno 5.900 ljudi, prema riječima predsjednice Uprave tvrtke Nade Drobne Popović, u skladu su s planovima.

"Poslovanje u prvih devet mjeseci 2023. pokazuje sposobnost brzog odgovora na dinamične tržišne uvjete i regulatorne promjene, a ujedno potvrđuje ispravnost naše strateške orijentacije prema energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji", rekla je.

“Vjerujemo da možemo premašiti planirane poslovne rezultate ako do kraja godine ne bude neočekivanih događaja”, dodao je član uprave Matija Bitenc.

Grupacija nastavlja projekt digitalizacije lanca opskrbe Oil&Gas E2E čija je svrha optimizacija logistike, a nastavljaju i s ulaganjima u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

U sklopu strateške obnove prodajne mreže u Sloveniji, u prvih devet mjeseci završena je cjelovita obnova prodajnog mjesta Koper - Šmarska. U srpnju su započeli potpunu rekonstrukciju dvaju prodajnih mjesta na južnoj ljubljanskoj obilaznici (Barje jug i Barje sever), koja bi ponovno s radom trebala početi krajem ove godine.

U Hrvatskoj je završena kompletna obnova sedam prodajnih mjesta, na tri lokacije završene su zamjenske konstrukcije, a jedna novogradnja još nije dovršena. Renovirano je i jedno prodajno mjesto u Srbiji.

Matična tvrtka Petrol u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 95,3 milijuna eura čiste dobiti (lani u ovo doba godine gubitak 18 milijuna eura) i nešto manje od četiri milijarde eura prihoda od prodaje (ovamo 5,4 milijarde eura). vrijeme prošle godine).

Tagovi: Petrol, nafta, Crodux
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE