GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol se logistički priprema za zimu punu izazova

Petrol se logistički priprema za zimu punu izazova
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 14:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol i svoju logistiku prilagođava promijenjenim uvjetima.

Osiguravaju da su spremni za moguću domaću proizvodnju električne energije s lož uljem zimi, kako sa stajališta nabave goriva, tako i mogućnosti prijevoza željeznicom i cestom.

Od Petrola i drugih energetskih kompanija u zemlji očekujemo da se što bolje pripreme za zimu i pokušaju preduhitriti sve izazove s kojima se možemo susresti, rekao je u petak član uprave Petrola zadužen za energetiku, logistiku itd. i operativno poslovanje, Jože Bajuk.

Spremni su pružiti potporu zemlji tijekom energetske krize. Prema njegovim riječima, tvrtka Geoplin, koja je u 75-postotnom vlasništvu Petrola, spremna je za isporuku plina, Petrol to prati, a napravili su nekoliko scenarija. Bude li država zimi bila primorana osiguravati električnu energiju i kroz proizvodnju u plinskim blokovima na mazut, Petrol je spreman, između ostalog, na veću opskrbu gorivom preko luke do skladišta Sermin te na pojačan transport željeznicom i kamionima cisternama.

Opskrba kućanstava i poduzeća trebala bi ostati pouzdana. Prema Bajukovim riječima, kućanstva i tvrtke traže alternative prirodnom plinu. Kod kućanstava to je uglavnom loživo ulje, a kod poduzeća, osim loživog ulja, i ukapljeni naftni plin, gdje je to moguće.

"Sigurni smo da pratimo sve potrebe, ali žestina zime pokazat će kako će se ova infrastruktura koja je spremna zapravo iskoristiti. Mi smo svakako konstruktivan dio toga (pripreme zemlje za neizvjesnu zimu, op.a.) . str.)", kazao je Bajuk .

Što se tiče ponude benzinskih postaja - u lipnju su zbog snažnog porasta potražnje, dan prije promjene regulacije cijena motornih goriva, koja je donijela tadašnji nagli rast cijena, na nekim benzinskim postajama privremeno ponestalo gorivo - Bajuk kaže da već poznaju navike kupaca i da algoritmi osiguravaju da je opskrba adekvatna . “Naša odzivnost je znatno veća”, uvjerava. Usko grlo je uglavnom prijevoz goriva željeznicom od Sermina do skladišta u unutrašnjosti.

Skladište u Serminu ima kapacitet od 480.000 kubnih metara robe. Oko 100 tankera godišnje tamo doveze gorivo, a protok je 3,75 milijuna kubika, rekao je Rok Cizej, izvršni direktor logistike u Petrolu. Više od polovice kapaciteta skladišta Sermin namijenjeno je državnim robnim rezervama.

Glavna unutarnja skladišta naftnih derivata su u Zalogu i Račama s kapacitetom od 20.000 ili 60.000 kubika, prema riječima Cizeja, iz Sermina mogu prevesti od četiri do šest kompozicija vlakova, od kojih svaka može prevesti milijun litara goriva dnevno.

Petrol provodi i projekt transformacije logistike u okviru kojega, među ostalim, poboljšavaju iskorištenost autocisterni za punjenje na servisima i dostavu te digitaliziraju opskrbu derivatima i plinom.

Prema Bajukovim riječima, embargo na rusku naftu koja se transportira morem, koji stupa na snagu krajem godine, neće značajno utjecati na cijene derivata. Prijelazno razdoblje od šest mjeseci daje dovoljno vremena za pripremu. Razlika u cijeni kod transporta nafte s lokacija udaljenijih od Crnog mora, preko kojih su rafinerije na Mediteranu, gdje Petrol uglavnom kupuje gorivo, većinom nabavljale sirovu naftu, manja je od npr. razlika u cijeni pri prelasku s opskrbe prirodnim plinom plinovodom na opskrbu ukapljenim plinom morem.

Prema njegovim riječima, mediteranske rafinerije već prelaze s ruske na naftu iz drugih izvora. Prilikom dokazivanja podrijetla embarga, objasnio je Bajuk, Petrol će dokazati iz koje će se rafinerije nabavljati gorivo, a rafinerija iz koje je nafte to gorivo proizvedeno.

Po njegovom mišljenju, više od embarga na cijene nafte će utjecati kretanje gospodarske aktivnosti, odnosno moguća recesija sljedeće godine.

Tagovi: Petrol, Jože Bajuk, logistika, Rok Cizej, Geoplin, gorivo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE