GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol smanjio prihode u prvom kvartalu, ovogodišnje ciljeve neće ostvariti

Petrol smanjio prihode u prvom kvartalu, ovogodišnje ciljeve neće ostvariti
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:35
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Slovenski energetski div Petrol u prvom je kvartalu smanjio prihode za 15 posto, na 916,1 milijun eura.

Čista dobit porasla je 20 posto, na 21,8 milijuna eura.

U prva tri mjeseca Grupa Petrol prodala je 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 42.100 tona, što je pet posto manje, prodaja električne energije 5,7 teravatnih sati, a prodaja prirodnog plina 6,4 teravatnih sati.

Prodajom robe, grupa Petrol, koja je krajem ožujka upravljala s preko 509 benzinskih postaja, u prva tri mjeseca ostvarila je 127 milijuna eura prihoda. tri posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, navodi se u izvješću o poslovanju Petrola u prva tri mjeseca, koje je Nadzornom odboru predstavljeno u četvrtak.

Zbog mjera koje su poduzele pojedine zemlje za suzbijanje epidemije na svim tržištima na kojima djeluje, grupacija Petrol suočena je s padom prodaje i naftnih derivata i robe. Već krajem ožujka Petrol je zabilježio značajan pad prodaje, a negativni trendovi nastavili su se u travnju, kada je Grupa zabilježila pad prodaje na malo od 46%.

Bruto prilagođena dobit u prva tri mjeseca iznosila je 105,3 milijuna eura i bila je na razini od prije godinu dana. Dobit iz poslovanja porasla je za 34%, na 28,4 milijuna eura, dok je bruto operativni profit (EBITDA) porastao za 26%, na 46,5 milijuna eura.

Petrol rast EBITDA-e pripisuje za oko četvrtinu pozitivnom utjecaju procjene derivata na reguliranim kotacijama naftnih derivata u iznosu od 8,6 milijuna eura, jer su početkom ove godine cijene dizela u narednim mjesecima bile dvostruko veće nego krajem ožujka. Izuzevši ovaj učinak, EBITDA u iznosu od 37,9 milijuna eura bila bi dva posto viša.

Prema Petrolu, poslovanje na svim tržištima na kojima grupa djeluje odvijalo se prema planu u siječnju i veljači, a u ožujku je, uz pandemiju koronavirusa, poslovna situacija postala vrlo napeta. Tvrtke u grupi Petrol provode odgovarajuće mjere za suzbijanje širenja virusa i osiguravaju neprekidnu opskrbu energijom.

Zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize, Petrol ove godine neće moći provesti svoj poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, tvrtka je pripremila razne poslovne scenarije u pogledu daljnjeg ublažavanja mjera i ograničenja u zemlji.

Petrol, koji će se ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, predviđa da će prodaja naftnih derivata iznositi samo između 83 i 86 posto onih ostvarenih 2019. ove godine, a očekuje se da će EBITDA biti nešto manje od petine. Petrol je za ovu godinu ograničio ulaganja na najnužnija ili ostatak će se odlučiti prema razvoju pandemije i njenom utjecaju na poslovanje.

Tagovi: Petrol, nafta, naftni derivati, poslovni rezultati, ukapljeni naftni plin
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE