GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura

Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 21:14
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Poslijepodne objavljeno Petrolovo preuzimanje Croduxa najvažnije je preuzimanje u regiji u posljedbnjih nekoliko mjeseci.

Prema podacima slovenske energetske tvrtke, segment prodaje naftnih derivata i robe, koji predstavlja najveći dio operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA) grupe Petrol, još uvijek ima potencijal rasta u narednim godinama, posebno u široj regiji jugoistočne Europe.

"Kupnja Croduxa Derivati Dva u skladu je s postojećom strategijom, kao i s polazištima za pripremu nove strategije grupe Petrol i planovima širenja Petrola", napisali su.

Odluka je donesena i na temelju toga da je hrvatsko tržište najbliže u smislu gospodarskog razvoja, razvoja tržišta naftnih derivata, kupovne moći i kulturno najbliže slovenskom. Kupnja Croduxa najveća je Petrolova transakcija u deset godina i predstavlja najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u povijesti grupe, istaknuli su.

Vrijednost posla nije objavljena. Prema Financama, u prošlosti se spominjala otkupna cijena od 200 milijuna eura, ali Crodux je tada rekao da to nije dovoljno. Prema neslužbenim informacijama iz novina, Petrol je uspio smanjiti otkupnu cijenu dogovorenu prošle godine zbog lošijeg poslovanja Croduxa tijekom epidemije.

Kao što je Petrol također podsjetio, EU diktira zeleni oporavak europskog gospodarstva nakon krize s koronavirusom. Petrol će i dalje slijediti ove smjernice i nastaviti planiranim putem prema društvu s niskim udjelom ugljika, najavili su.

"Razvoj i inovativna rješenja zahtijevaju čvrst, stabilan temelj koji osiguravamo kupnjom Crodux derivata dva", dodali su.

Bivši general Čermak, koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi južnih susjeda, kupio je 2013. godine 63 benzinske stanice od austrijske naftne tvrtke OMV, a prošlog ljeta najavio je ostavku na rukovodeću poziciju Croduxa. Čermak već neko vrijeme niječe da bi razgovarao s Petrolom o kupnji Croduxa.

Tagovi: Petrol, Crodux, Crodux Derivati Dva, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE