GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plavi vodik više zagađuje okoliš od fosilnih goriva

Plavi vodik više zagađuje okoliš od fosilnih goriva
PLAVI VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 09:13
Autor: SEEbiz/Bug
ZAGREB - Najnovije istraživanje klimatologa pokazalo je da takozvana čista alternativa zapravo ima 20 posto veći ugljični otisak od prirodnog plina i ugljena - ukoliko se koristi za grijanje


Na vodik se često gleda kao na gorivo budućnosti. Znanstvenici su inicijalno predvidjeli da će biti čist, obnovljiv i učinkovit. No problem bi moglo biti kako to i ostvariti. Neke od sadašnjih tehnologija, uključujući proces poznat kao "plavi" vodik, zapravo mogu zagađivati okoliš više od tradicionalnih fosilnih goriva.


Plavi vodik dobiva se iz metana u prirodnom plinu. Prethodno se reklamirao kao bolja alternativa jer se proizvodne emisije hvataju i skladište duboko pod zemljom. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi ova energetska alternativa mogla biti gora od ozloglašenog sagorijevanja ugljena.

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Energy Science & Engineering, časopisu otvorenog pristupa, zaključuje da je "otisak stakleničkih plinova plavog vodika više od 20 posto veći od sagorijevanja prirodnog plina ili ugljena za grijanje i oko 60 posto veći od sagorijevanja dizela", stoji u radu.

Uz to, ugljični dioksid je nusprodukt proizvodnje plavog vodika. Iako se planira hvatanja i skladištenje plinova, ostaje pitanje što će biti s opskrbom u budućnosti. Također postoji zabrinutost zbog dugoročne održivosti držanja pod zemljom, izvještava New Atlas.

Autori nove studije, klimatolozi Robert Howarth i Mark Jacobson, ističu da proces skladištenja vjerojatno nije tako "čist" kako se prije mislilo. Istraživači s Cornella i Stanforda izvještavaju da značajne količine metana bježe u atmosferu pri vađenju prirodnog plina iz Zemlje. Na temelju industrijskih standarda, procjenjuju stopu istjecanja na 3,5 posto potrošnje za te "fugitivne emisije" ili nenamjerno propuštene plinove.

U samo 20 godina tona emisije metana može zagrijati zrak 86 puta više od ugljičnog dioksida, upozorava Ars Technica.

"Naša analiza pretpostavlja da se zarobljeni ugljični dioksid može skladištiti neograničeno dugo, što je optimistična i nedokazana pretpostavka", pišu autori studije. "Čak i ako je istina, čini se da je korištenje plavog vodika teško opravdati na klimatskim osnovama."

Naftne i plinske tvrtke nadaju se da će se u bliskoj budućnosti prebaciti na vodik. Međutim, proizvodnja vodika je skupa i vjerojatno će to ostati sljedećih nekoliko desetljeća.

Bilijun dolara vrijedan infrastrukturni paket koji je upravo odobrio američki Senat ima za cilj učiniti vodik pristupačnijim resursom. Račun uključuje osam milijardi dolara za razvoj četiri regionalna čvorišta "čistog vodika" koji će osigurati izvor goriva s niskim emisijama za transport i grijanje kuće, piše Guardian.

Kao prijelaznu mjeru, proizvođači energije predlažu korištenje postupaka "sivog" vodika, koji su jeftiniji, ali proizvode više metana i ugljičnog dioksida. Ovaj proces uključuje izlaganje prirodnog plina visokoj toplini, tlaku i pari koji ispušta stakleničke plinove u atmosferu, izvještava Ars Technica.

"Kombinirane emisije ugljičnog dioksida i metana veće su za sivi vodik i za plavi vodik (bez obzira obrađuju li se ispušni dimni plinovi za hvatanje ugljika) nego za bilo koje od fosilnih goriva", pišu autori studije. "Tome pridonose emisije metana, a emisije metana iz sivog i plavog vodika veće su nego kod bilo kojeg fosilnog goriva."

Tagovi: vodik, plavi vodik, ugljični otisak, metan
PROČITAJ I OVO
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
ZAGREB - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
SMIRIVANJE
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je u utorak da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata a da je jedan od njih i visina porez na dodanu vrijednost.
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
LONDON – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara, dosegnuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka nakon napada u regiji Perzijskog zaljeva.
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
PLINOVOD
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
BERLIN - Njemačka ne može odbaciti mogućnost da upotrijebi plinovod Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile protiv Kremlja u slučaju daljnje ruske agresije prema Ukrajini, kazao je u utorak visoki dužnosnik njemačkog vladajućeg SPD-a za tv kanal ARD.
Vlada bi mogla spustiti PDV na plin na 5 posto
PLIN
Vlada bi mogla spustiti PDV na plin na 5 posto
ZAGREB - Hrvatska vlada užurbano radi na definiranju paketa mjera kojima bi trebao biti ublažen nadolazeći udar poskupljenja energenata na standard građana, piše u utorak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE