GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: 900 milijuna eura za HEP

Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 13:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.

Na dnevnom je redu sjednice odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatiziran. Na dnevnom su redu i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

Na početku sjednice javnosti se obratio premijer Plenković.

Plenković se na početku obraćanja opet pohvalio posljednjim vladinim paketom mjera: "Cijena plina ostaje regulirana još godinu dana, a cijena struje do 30. rujna. Nastavljamo regulirati cijenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu svima kojima je pomoć potrebna", rekao je premijer, dodavši da je vrijednost paketa 1.7 milijardi eura.

"Dio tog paketa su i današnje odluke, davanje dioničarskog zajma u vrijednosti od 400 milijuna eura Hrvatskoj elektroprivredi. Drugi dio je dokapitalizacija od 500 milijuna eura, dakle ukupno 900 milijuna eura. O tome se, naravno, konzultiramo i s Europskom komisijom", rekao je Plenković.

Rekao je kako je to "jasna poruka da će HEP, kao glavna nacionalna energetska kompanija, ostati snažan, stabilan, u 100-postotnom državnom vlasništvu, bez ikakve privatizacije".

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je da vlada današnjim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU, gospodarstvu osigurava dobar input, a HEP-u normalno poslovanje.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatska elektroprivreda, Damir Filipović, električna energija
PROČITAJ I OVO
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BAGERI
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth za kupovinu tehnološke licence za pet novih rotornih bagera. Licenca je vredna tri miliona evra.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se špekulira da bi skupina OPEC+ mogla dodatno smanjiti proizvodnju, s obzirom da se usporava rast zapadnih gospodarstava.
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
ENERGENTI
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
LJUBLJANA - Krajem mjeseca je smanjeno razdoblje u kojem je porez na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike smanjen s 22 posto na 9,5 posto. Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, ali za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE