GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković i Janša: Širenje kapaciteta LNG terminala i zajednička izgradnja drugog bloka NE Krško

Plenković i Janša: Širenje kapaciteta LNG terminala i zajednička izgradnja drugog bloka NE Krško
HRVATSKA-SLOVENIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 20:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slovenski premijer Janez Janša stigao je u Zagreb. U ponedjeljak predvečer u Banskim dvorima ugostio ga je hrvatski kolega i domaćin Andrej Plenković.

Dvojica premijera razgovarala su o situaciji u Ukrajini, a dotaknuli su se, također prema najavi, i teme energetike te arbitraže.

U uvodnom obraćanju Plenković je rekao:

- Možemo konstatirati da smo unaprijedili ozračje i atmosferu među narodima, između nas nema tenzija, sve probleme nastojimo riješiti tiho i na način da to bude na zadovoljstvo oba naroda. Znamo i sami da je Slovenija dala Hrvatskoj znatnu i čvrstu potporu na putu u eurozonu, potporu za članstvo u Schengenskom prostoru i da postanemo članica OECD-a - hvala na tome.

Hvala na potpori koju nam je Slovenija pružila nakon dva potresa, a imali smo i jako dobru suradnju u kontekstu pandemije covida-19.

Danas smo razgovarali o suradnji u području turizma - u Hrvatskoj je bilo milijun i 166 tisuća slovenskih turista, više od 55 posto Slovenaca lani je boravilo u Hrvatskoj, što je i mene jako i ugodno iznenadilo.

Razgovarali smo o aktualnim pitanjima - ruskoj agresiji na Ukrajinu i posljedice iste na Europu i svijet. I Slovenija i Hrvatska su oko kvalifikacije te agresije bile jasne i rezolutne.

Posljedice te krize osjećaju se na dva polja - izbjeglička kriza - obje zemlje izrazile su spremnost da prihvate izbjeglice (u Hrvatskoj ih je danas 10 i pol tisuća).

Drugo pitanje je energetika i rast cijena - već idućega tjedna u Zagrebu će se naći naši ministri koji će raspraviti suradnju glede plinovoda i korištenja kapaciteta LNG terminala na Krku u Omišlju, a razgovarat će se i o Krškom - ako se ide u izgradnju novoga bloka, Hrvatska bi participirala u tom procesu.

Treće je pitanje granice - zadužili smo ministre vanjskih poslova da olakšaju rad ribara, postoje određeni modeli koji bi trebali premostiti prepreke kojih je bilo posljednjih godina.

Osvrnuli smo se i na BiH - založili smo se da se potaknu lideri kako bi se postigao konsenzus oko izborne reforme, da bi se moglo ići prema pravednom rješenju, da se svi konstitutivni narodi osjećaju dobro i budu jednako zastupljeni.

Plenković je govorio i o pitanju granice i Piranskog zaljeva. Na pitanje jesu li on i Janša postigli konkretan odgovor, Plenković je rekao da "nešto moraju ostaviti i za idući Janšin madat".

- Naš prijedlog je da bismo trebali omogućiti jednu situaciju da se ne kažnjavaju slovenski i hrvatski ribari - to nema efekta.Treba što više relaksirati te odnose. Trebali bismo naći makar privremeni režim koji bi u potpunosti relaksirao situacije da policija daje kazne, to je opterećenje za ribare s obje strane. To se može riješiti na benigniji način.

Plenković je rekao i da bi, ako se ide u izgradnju novoga bloka Krškog, Hrvatska participirala u tom procesu.

- Pratit ćemo Sloveniju u postojećem aranžmanu 50:50. Krško predstavlja 15 posto energije koju ima Hrvatska elektroprivreda, to je za nas vrlo važan izvor energije.

I Janša je govorio o gradnji drugog bloka elektrane Krško.

- Odluka je na Vladi već prihvaćena, rekao je. Kazao je i kako se Slovenija obvezala zatvoriti termoelekratnu Šoštanj, ali da to može učiniti tek kad bude izgrađen drugi blok elektrane Krško. Uvjeren sam da će od početka gradnje do puštanja u rad proći manje vremena nego što je to bilo kod prvog bloka, rekao je Janša.

O pomoći izbjeglicama iz Ukrajine Janša kaže:

- I mi smo rekli da smo spremni prihvatiti proporcionalni broj u odnosu na veličinu države i broj stanovnika. Mnogi dolaze u Sloveniju i idu dalje, gdje imaju rodbinu ili znance, prvenstveno idu u Italiju. Europa je na testu solidarnosti.

Tagovi: Andrej Plenković, Janez Janša, LNG terminal, LNG Hrvatska, NE Krško
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE