GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije

Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da se na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o cijeloj situaciji sa Schengenom, osobito nakon izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku jer, po njemu, šengenski sustav ne funkcionira.

"Prilikom posjeta kancelara Karla Nehammera iskazali smo razumijevanje za njihove zabrinutosti, a to je povećani broj tražitelja azila u Austriji. To su ljudi koji su tamo došli, ali ne preko Hrvatske i nakon što smo sve razjasnili dobili smo jasnu, čvrstu i nedvosmislenu poruku podrške Austrije hrvatskom članstvu u Schengenu", rekao je Plenković.

Odluka bi se trebala donijeti sljedeći tjedan na sastanku ministara unutarnjih poslova 8. prosinca.

Ta odluka, rekao je premijer, ima dva bitna i referentna datuma: 1. siječnja za cestovne prijelaze, željezničke i morske luke, a 26. ožujka za zračne luke.

"Također zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju s bavarski premijerom Markusom Söderom i austrijskim kancelarom Nehammerom. Ogroman je interes i jedne i druge zemlje za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara", kazao je Plenković.

"Sada je na upravljačkoj skupini na kojoj će biti predstavnici Njemačke, tj. Bavarake i Austrije i Hrvatske da nastave ovu suradnju i dinamične aktivnosti", dodao je Plenković.

Na sastanku 5. studenoga Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Söderom rečeno je da LNG nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije.

Upravljačka skupina bi trebala utvrditi modele daljnje energetske suradnje u gradnji plinovoda i proširenju postojećeg kapaciteta LNG terminala na Krku pri čemu će tražiti potporu Europske komisije.

Tagovi: LNG tanker, Andrej Plenković, LNG Hrvatska, LNG terminal, Plinacro
PROČITAJ I OVO
HEP će izgraditi 200 solarnih elektrana do kraja 2025. godine
SOLARI
HEP će izgraditi 200 solarnih elektrana do kraja 2025. godine
ZAGREB - HEP Proizvodnja pustila je prošloga tjedna u trajni rad integriranu sunčanu elektranu snage 215 kW, instaliranu na objektima u krugu Termoelektrane-toplane Sisak, a u tijeku su pripreme za puštanje u probni rad integrirane sunčane elektrane, snage 200 kW u Termoelektrani-toplani Osijek.
Cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak blizu 84 dolara.
Exxon Mobil u 2022. ostvario rekordnu dobit
REKORDI
Exxon Mobil u 2022. ostvario rekordnu dobit
NEW YORK - Američki energetski div Exxon Mobil je 2022. godinu zaključila s neto dobiti od 55,7 milijardi dolara, najvećom u povijesti naftne industrije na Zapadu.
Rusija lani izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina u Europu
UNP
Rusija lani izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina u Europu
MOSKVA - Rusija je 2022. godine u Europu izvezla oko 17 milijuna tona ukapljenog naftnog plina (UNP), što je oko 20 posto više od količine izvezene 2021. godine, te je na taj način djelomično kompenzirala nagli pad izvoza UNP-a cjevovodima, analitička tvrtka objavila je danas agencija Refinitiv Eikon.
Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
VODIK
Ljubljana: Vodik je jedan od ključnih energenata budućnosti
LJUBLJANA - Vodik je jedan od ključnih čimbenika putem kojeg će države članice ostvariti zadane klimatske ciljeve. Zato je potrebno pojačati aktivnosti na tom području, au tome će državama pomoći i prekogranična suradnja, istaknuli su uvodničari današnjeg slovensko-njemačkog dana vodika u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE