GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj

Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata.

Procijenjena mu je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a izgradila ga je kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, odnosno njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u u senjskoj tvrtki Energija Projekt.

Zajedno s predstavnicima kineskog investitora, Plenković je Vjetroelektranu Senj u probni rad pustio na daljinu, pritiskom gumba na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Plenković je pritom istaknuo da taj projekt doprinosi zelenoj tranziciji, a kada je riječ o kineskim ulaganjima, po vrsti je jedinstven na području srednje i istočne Europe, pri čemu Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Projekt također predstavlja doprinos aktivnom korištenju obnovljivih izvora energije, a Plenković je ocijenio da je Hrvatska tu na pravom putu, a da će ovih 39 vjetroagregata i godišnja proizvodnja na razini od oko 0,5 teravatsati (TWh) predstavljati bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine, a mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima, apostrofirao je predsjednik Vlade.

"Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, daljnjem niskougljičnom razvoju, s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine", istaknuo je Plenković, dodajući i da su u proteklih pet godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto.

Projekt gledati u širem kontekstu odnosa Hrvatske i Kine

Plenković je poručio i da taj projekt želi staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine, s kojom je hrvatska Vlada u nekoliko proteklih godina odlučila unaprijediti odnose. Pritom je iskoristila i format Kina +17, a u proljeće 2019. u Dubrovniku je bila i domaćin sastanku te inicijative koja povezuje Kinu i zemlje srednje i istočne Europe, na koju je došao i kineski premijer Li Keqiang, podsjetio je predsjednik Vlade Plenković.

Ocijenio je da je format Kina +17 izrazito unaprijedio i intenzivirao odnose Kine i Hrvatske, a u 2020. robna razmjena je tako iznosila 1,4 milijarde eura, a u ovoj godini ona je i veća.

"To govori da su odnosi Hrvatske i Kine u vrijeme odgovornosti ove Vlade dobili sasvim drugu dimenziju", izjavio je Plenković, koji je podsjetio da je i boravio u službenom posjetu Kini u jesen 2018. godine, kada je između ostalog s predstavnicima kineske tvrtke razgovarao o ovom ulaganju.

Izrazio je da će biti i novih kineskih ulaganja u Hrvatsku, a i podsjetio na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je bez ikakve dileme to najvidljiviji i najznačajniji projekt prisutnosti kineskih kompanija u Hrvatskoj. Također je i podsjetio na veliku pomoć Kine u nabavci zaštitne opreme tijekom pandemije.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, video pozivom iz Pekinga su se između ostalih javili i predsjednik Uprave tvrtke Norinco Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, a također je pročitana i čestitka kineskog premijera.

Kineska inicijativa "Jedan pojas jedan put"

Kinezi su istaknuli svoju inicijativu "Jedan pojas jedan put", kojom financiraju izgradnju infrastrukture u mnogim zemljama. Za projekt u Senju i Brinju angažirali su više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika te poručili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, razvoju lokalne zajednice, kao i produbljivanju odnosa između Hrvatske i Kine.

Poručili su da će Kina ubrzati svoju zelenu tranziciju, kao i da će aktivno podupirati i produbljivati međunarodnu suradnju na području zelene ekonomije. Također, istaknuli su da kineski razvoj nije prijetnja, već može donijeti koristi cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku.

Tagovi: Andrej Plenković, Vjetroelekjtrana Senj, Norinco
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE