GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin

Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 12:39
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Zastupnici su aktualnim prijepodnevom otvorili još jednu saborsku sezonu, a svoja pitanja usmjerili su prema premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima.

- Prije 4 mjeseca upozorila sam na rast cijena proizvoda i energenata. Ministar Ćorić je rekao da vlada prati rast cijena i da će pravovremeno reagirati. Iz mjeseca u mjesec svjedočimo rastu cijena i dalje. Što zima više stišće to cijene više rastu. EU je ponudila set mjera kako bi članice mogle pomoći svoji građanima. Niz članica je uveo jednu od konkretnih mjera. Koje mjere, kada i za koji kontigent poduzetništva i građanstva mislite poduzeti?', upitala je Plenkovića SDP-ova Mirela Ahmetović.

Plenković je kazao da rasta cijena struje i pčina nije bilo i da neće ni biti do 1. travnja. 'Vlada ne samo da prati, nego intenzivno surađuje kako da napravimo paket mjera koji će se sastojati od tri elementa. Prva je limitiranje cijena gorive, gdje ćemo ponovno ako će idući tjedan rasti cijene ograničiti cijenu, a druge dvije se baziraju na tri seta mjera. Prvo je naknada za socijalno ugrožene od 200 kuna i u slučaju povećanja cijena ćemo povećati naknadu. Drugi element je uloga HEP-a i on može dati doprinos da smanji udar na građane. Treći element je PDV, gdje je PDV na struju 13 posto, a na plin 25 posto', kazao je Plenković.

- Mislite da će ljudi jesti struju i plin. Bez obzira rasla cijena struje i plina, građani će plaćati rast ostalih namirnica', odgovorila mu je Ahmetović.

- Ja imam za vas pitanje jer postoji jedna tema koja je za naše društvo izuzetno bitna, a na koju nismo dobili decidirani odgovor. Prije godinu dana kada smo utvrdili da ćemo iz Fonda solidarnosti dobiti 5 milijardi govorili ste da to neće biti dovoljno i da će biti potrošeno. 13 mjeseci kasnije se to nije dogodilo. Koliko će novca do 17. 6 biti potrošeno i može li se rok produljiti?', upitao je SDP-ov Peđa Grbin.

'Rok je u uredbi 18 mejseci, ali nisu rokovi sveto pismo. Potrebno je Komisiji objasniti okolnosti i mislim da ćemo argumentaciju dobro objasniti i iskoristiti sredstva', kazao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenkobić, PDV na plin, plin, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE