GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o spojnoj točki kod Imotskog za novi plinovod

Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o spojnoj točki kod Imotskog za novi plinovod
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici Plinacroa i BH-Gasa potpisali su u petak u Mostaru izjavu o spojnoj točki na južnoj plinskoj interkonekciji, koja će se nalaziti kod Imotskoga, čime su nastavili s realizacijom tog važnog projekta kojim se planira izgradnja novoga plinovoda kroz BiH prema Sarajevu s odvojkom za Mostar.

Kako su za medije potvrdili član Uprave Plinacroa Marin Zovko i predsjednik BH-Gasa Jasmin Salkić, koji su predstavljali dvije državne tvrtke za transport plina, obje zemlje će imati značajne koristi od realizacije južne plinske interkonekcije.

"BiH na taj način diverzificira svoju opskrbu i omogućava plinofikaciju kroz dvije rute. Jedna ruta vodi za Sarajevo, a druga za Mostar. S tim projektom se omogućava razvoj i povećava potrošnja plina u BiH kao važnoga energenta", rekao je Zovko.

Kako je istaknuo, projekt južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za BiH jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Hrvatske.

Za Plinacro realizacija tog projekta utjecala bi i na sniženje cijene transporta plina.

"Trenutačno imamo dovoljno kapaciteta u našoj infrastrukturi, a povećanjem kapaciteta ćemo imati veću iskoristivost našeg sustava i samim time ćemo moći snižavati cijene usluge za transport plina potrošačima u RH, ali i u Bosni i Hercegovini", pojasnio je.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić istaknuo je kako je izgradnja novoga plinovoda u Federaciji BiH proglašeno strateškim interesom.

"To ne znači samo benefit za Sarajevo-Zenicu, nego da se upravo u Mostaru, Širokom Brijegu, Posušju, Tomislavgradu, srednjobosanskoj županiji aktivira gospodarstvo na tome pravcu južne interkonekcije", kazao je Salkić.

Sastanku u Mostaru nazočili su i predstavnici američke razvojne agencije USAID-a.

Plinovod južna interkonekcija na teritoriju BiH ukupno će biti dugačak 168,54 kilometra i vodit će u dva pravca - prema Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar. Dužina toga dijela plinovoda je 53 kilometra. Projekt je vrijedan 100 milijuna eura, od čega je oko 20 milijuna eura iz Fonda EU za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023. a u trebao bi biti u uporabi krajem 2024. godine.

Tagovi: Plinacro, BH-Gas, Imotski, Marin Zovko
PROČITAJ I OVO
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
SUKOB BIVŠIH PARTNERA
Geotermalna elektrana: Rat za 1,4 milijarde kuna
ZAGREB - Bitka za najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, pa i u Europi, koja će u sljedećih deset godina ostvariti prihod veći od milijardu kuna na račun državnih poticaja, odvija se među donedavnim partnerima.
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela
SOLARNI PANELI
Mihajlović: Država će subvencionisati ugradnju solarnih panela

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE