GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda

Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Plinacro je u srijedu objavio da je bespilotnom letjelicom snimio 60-ak kilometara trase plinovoda Bosiljevo-Split, a analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina, dok su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada.

Kako se navodi u priopćenju, Plinacro je jedna od vodećih tvrtki u primjeni najnovijih tehničko-tehnoloških rješenja koja omogućuju bolji nadzor i rad plinskog transportnog sustava, što potvrđuju i rezultati snimanja bespilotnom letjelicom 60-ak kilometara trase magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split, odnosno nepristupačnih ili teško pristupačnih dijelova plinovoda kojima plin preko Velebita stiže u Dalmaciju.

Nova je tehnologija djelatnicima Plinacra omogućila ispitivanje nepropusnosti plinovoda na teško pristupačnim mjestima poput gudura i kanjona rijeka te neprohodnih dijelova trase preko Velebita, gdje je za uobičajeni obilazak bio potreban angažman profesionalnih alpinista.

Obavljeno je pri tom, uz ispitivanje plinovoda na nepropusnost, i vizualno snimanje trase, što je obveza Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava.

Snimanje je omogućilo da se vizualno utvrdi je li plinovod i dalje ukopan, postoji li erozija tla na trasi plinovoda, odvijaju li se radovi trećih stana na trasi te ima li nedozvoljene gradnje u koridoru plinovoda. Budući da u Hrvatskoj nisu rijetkost ilegalna gradnja i ostavljanje otpada u zaštićenom pojasu plinovoda, ovaj sustav nadzora osigurava da se pravodobno aktiviraju preventivne procedure i sve nedopuštene radnje prijave nadležnim institucijama, navodi se u priopćenju.

"Analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali i da je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina te su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije", ističu iz Plinacra.

Kako napominju, tip bespilotne letjelice koja je korištena i u koju su ranije upisane koordinate plinovoda predviđenog za snimanje imala je autonomiju snimanja od pet kilometara, a dnevno može izvršiti snimanje 30 kilometara.

Inače, Plinacro je lani napravio testno snimanje bespilotnom letjelicom oko pet kilometara trase plinovoda Ivanja Reka - Kutina. Nakon tog testnog snimanja Plinacrovi su inženjeri s tvrtkom AIR-RMLD radili na usavršavanju softvera za snimanje, kako bi on u najvećoj mogućoj mjeri bio prilagođen Plinacrovim potrebama.

"Realno je očekivati da će trendovi tehnologije nadzora plinovoda i njihova zaštitnog pojasa ići sve više u smjeru korištenja bespilotnih letjelica. Upotrebom nove tehnologije inspekcije trase plinovoda dronom Plinacro će značajno osuvremeniti svoj sustav redovnog održavanja transportnog sustava i približiti se samom vrhu u primjeni novih tehnologija za ispitivanje propusnosti i eventualnih nedopuštenih aktivnosti u zaštitnom pojasu plinovoda", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Plinacro, dronovi, plinovod Bosiljevo-Split
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE