GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda

Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Plinacro je u srijedu objavio da je bespilotnom letjelicom snimio 60-ak kilometara trase plinovoda Bosiljevo-Split, a analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina, dok su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada.

Kako se navodi u priopćenju, Plinacro je jedna od vodećih tvrtki u primjeni najnovijih tehničko-tehnoloških rješenja koja omogućuju bolji nadzor i rad plinskog transportnog sustava, što potvrđuju i rezultati snimanja bespilotnom letjelicom 60-ak kilometara trase magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split, odnosno nepristupačnih ili teško pristupačnih dijelova plinovoda kojima plin preko Velebita stiže u Dalmaciju.

Nova je tehnologija djelatnicima Plinacra omogućila ispitivanje nepropusnosti plinovoda na teško pristupačnim mjestima poput gudura i kanjona rijeka te neprohodnih dijelova trase preko Velebita, gdje je za uobičajeni obilazak bio potreban angažman profesionalnih alpinista.

Obavljeno je pri tom, uz ispitivanje plinovoda na nepropusnost, i vizualno snimanje trase, što je obveza Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava.

Snimanje je omogućilo da se vizualno utvrdi je li plinovod i dalje ukopan, postoji li erozija tla na trasi plinovoda, odvijaju li se radovi trećih stana na trasi te ima li nedozvoljene gradnje u koridoru plinovoda. Budući da u Hrvatskoj nisu rijetkost ilegalna gradnja i ostavljanje otpada u zaštićenom pojasu plinovoda, ovaj sustav nadzora osigurava da se pravodobno aktiviraju preventivne procedure i sve nedopuštene radnje prijave nadležnim institucijama, navodi se u priopćenju.

"Analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali i da je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina te su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije", ističu iz Plinacra.

Kako napominju, tip bespilotne letjelice koja je korištena i u koju su ranije upisane koordinate plinovoda predviđenog za snimanje imala je autonomiju snimanja od pet kilometara, a dnevno može izvršiti snimanje 30 kilometara.

Inače, Plinacro je lani napravio testno snimanje bespilotnom letjelicom oko pet kilometara trase plinovoda Ivanja Reka - Kutina. Nakon tog testnog snimanja Plinacrovi su inženjeri s tvrtkom AIR-RMLD radili na usavršavanju softvera za snimanje, kako bi on u najvećoj mogućoj mjeri bio prilagođen Plinacrovim potrebama.

"Realno je očekivati da će trendovi tehnologije nadzora plinovoda i njihova zaštitnog pojasa ići sve više u smjeru korištenja bespilotnih letjelica. Upotrebom nove tehnologije inspekcije trase plinovoda dronom Plinacro će značajno osuvremeniti svoj sustav redovnog održavanja transportnog sustava i približiti se samom vrhu u primjeni novih tehnologija za ispitivanje propusnosti i eventualnih nedopuštenih aktivnosti u zaštitnom pojasu plinovoda", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Plinacro, dronovi, plinovod Bosiljevo-Split
PROČITAJ I OVO
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
DIVIDENDA
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u četvrtak objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 19. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 82,1 milijun kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 81,49 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE