GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Plinacro u četvrtak je objavila da su pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin, što je tehnički najkompleksniji posao na izgradnji tog otpremnog plinovoda za LNG terminal na otoku Krku.

"Jučer, u kasnim večernjim satima, polaganjem cijevi na dno Tihog kanala kod Omišlja na Krku, završeni su najzahtjevniji radovi na 750 metara dugoj podmorskoj dionici plinovoda Omišalj-Zlobin. Riječ je o tehnički najkompleksnijem poslu na izgradnji 16,7 kilometara dugog plinovoda. Izvođači radova bile su tvrtke Monter – Strojarske montaže i Pomgrad Inženjering, a na radovima je ukupno bilo angažirano oko 120 ljudi", navodi se u priopćenju Plinacroa.

Kako se objašnjava, radovi su započeli 27. srpnja te je tjedan dana trajalo spuštanje cijevi u more, a 11. i 12. kolovoza izvedeni su završni radovi potapanja cijevi na morsko dno. Dubina mora na jednom dijelu kanala iznosi čak 55 metara, što je, kažu u Plinacrou, samo jedan od pokazatelja zahtjevnosti radova. Također, cijevi su bile spojene i zavarene u jednu cjelinu, a svaka pojedinačna cijev duga je 12 metara i teška 13,5 tona. Polaganju cijevi prethodila je priprema rova te potpuno uređenje morskog dna i njegova priprema za potapanje cijevi.

Iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava također ističu kako se radovi na izgradnji plinovoda Omišalj-Zlobin, koji su započeli u prosincu prošle godine, odvijaju planiranom dinamikom. Radovi se, naime, istovremeno izvode na čitavoj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj. Do sada je iskopan i pripremljen čitav rov, a oko 80 posto cijevi već je i položeno u rov i zatrpano. Radovi se, također, izvode i na ranije spomenutim plinskim čvorovima te blokadnim stanicama Voz i Bobuši.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala, ističu iz Plinacroa.

Inače, projekt izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin dobio je potporu Europske komisije, koja mu je iz fonda CEF dodijelila nešto više od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava za troškove izgradnje. Hrvatska je Vlada, pak, u svibnju ove godine tvrtki Plinacro dala suglasnosti za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

Naime, plinovod Omišalj-Zlobin neizostavni je dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG terminala na otoku Krku, čiji je ukupni kapacitet 2,6 milijardi prostornih metara godišnje.

LNG terminal jedan je od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj, a vrijednost investicije u plutajući LNG terminal je 233,6 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju LNG-a dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. Planirano je da LNG terminal s operativnim i komercijalnim radom počne prvog dana 2021. godine.

Tagovi: Plinacro, plinovod Omišalj-Zlobin, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE