GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Plinacro u četvrtak je objavila da su pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin, što je tehnički najkompleksniji posao na izgradnji tog otpremnog plinovoda za LNG terminal na otoku Krku.

"Jučer, u kasnim večernjim satima, polaganjem cijevi na dno Tihog kanala kod Omišlja na Krku, završeni su najzahtjevniji radovi na 750 metara dugoj podmorskoj dionici plinovoda Omišalj-Zlobin. Riječ je o tehnički najkompleksnijem poslu na izgradnji 16,7 kilometara dugog plinovoda. Izvođači radova bile su tvrtke Monter – Strojarske montaže i Pomgrad Inženjering, a na radovima je ukupno bilo angažirano oko 120 ljudi", navodi se u priopćenju Plinacroa.

Kako se objašnjava, radovi su započeli 27. srpnja te je tjedan dana trajalo spuštanje cijevi u more, a 11. i 12. kolovoza izvedeni su završni radovi potapanja cijevi na morsko dno. Dubina mora na jednom dijelu kanala iznosi čak 55 metara, što je, kažu u Plinacrou, samo jedan od pokazatelja zahtjevnosti radova. Također, cijevi su bile spojene i zavarene u jednu cjelinu, a svaka pojedinačna cijev duga je 12 metara i teška 13,5 tona. Polaganju cijevi prethodila je priprema rova te potpuno uređenje morskog dna i njegova priprema za potapanje cijevi.

Iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava također ističu kako se radovi na izgradnji plinovoda Omišalj-Zlobin, koji su započeli u prosincu prošle godine, odvijaju planiranom dinamikom. Radovi se, naime, istovremeno izvode na čitavoj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj. Do sada je iskopan i pripremljen čitav rov, a oko 80 posto cijevi već je i položeno u rov i zatrpano. Radovi se, također, izvode i na ranije spomenutim plinskim čvorovima te blokadnim stanicama Voz i Bobuši.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala, ističu iz Plinacroa.

Inače, projekt izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin dobio je potporu Europske komisije, koja mu je iz fonda CEF dodijelila nešto više od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava za troškove izgradnje. Hrvatska je Vlada, pak, u svibnju ove godine tvrtki Plinacro dala suglasnosti za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

Naime, plinovod Omišalj-Zlobin neizostavni je dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG terminala na otoku Krku, čiji je ukupni kapacitet 2,6 milijardi prostornih metara godišnje.

LNG terminal jedan je od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj, a vrijednost investicije u plutajući LNG terminal je 233,6 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju LNG-a dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. Planirano je da LNG terminal s operativnim i komercijalnim radom počne prvog dana 2021. godine.

Tagovi: Plinacro, plinovod Omišalj-Zlobin, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će opetovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
DIVIDENDA
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
ZAGREB - Ina je u petak izvijestila da je isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici prema svim dioničarima, osim dva najveća, koji su se složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja 2021. godine kako bi podržali novčani tok kompanije.
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
IMENOVANJA
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) na sjednici u petak opozvao je dosadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića te imenovao člana Uprave Stjepana Adanića za predsjednika Uprave do izbora novog predsjednika društva na temelju javnog natječaja.
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
IMENOVANJA
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH imenovala je danas na sjednici u Sarajevu novi Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH", piše "Avaz".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE