GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin

Plinacro: Pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Plinacro u četvrtak je objavila da su pred završetkom radovi na podmorskom dijelu plinovoda Omišalj-Zlobin, što je tehnički najkompleksniji posao na izgradnji tog otpremnog plinovoda za LNG terminal na otoku Krku.

"Jučer, u kasnim večernjim satima, polaganjem cijevi na dno Tihog kanala kod Omišlja na Krku, završeni su najzahtjevniji radovi na 750 metara dugoj podmorskoj dionici plinovoda Omišalj-Zlobin. Riječ je o tehnički najkompleksnijem poslu na izgradnji 16,7 kilometara dugog plinovoda. Izvođači radova bile su tvrtke Monter – Strojarske montaže i Pomgrad Inženjering, a na radovima je ukupno bilo angažirano oko 120 ljudi", navodi se u priopćenju Plinacroa.

Kako se objašnjava, radovi su započeli 27. srpnja te je tjedan dana trajalo spuštanje cijevi u more, a 11. i 12. kolovoza izvedeni su završni radovi potapanja cijevi na morsko dno. Dubina mora na jednom dijelu kanala iznosi čak 55 metara, što je, kažu u Plinacrou, samo jedan od pokazatelja zahtjevnosti radova. Također, cijevi su bile spojene i zavarene u jednu cjelinu, a svaka pojedinačna cijev duga je 12 metara i teška 13,5 tona. Polaganju cijevi prethodila je priprema rova te potpuno uređenje morskog dna i njegova priprema za potapanje cijevi.

Iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava također ističu kako se radovi na izgradnji plinovoda Omišalj-Zlobin, koji su započeli u prosincu prošle godine, odvijaju planiranom dinamikom. Radovi se, naime, istovremeno izvode na čitavoj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj. Do sada je iskopan i pripremljen čitav rov, a oko 80 posto cijevi već je i položeno u rov i zatrpano. Radovi se, također, izvode i na ranije spomenutim plinskim čvorovima te blokadnim stanicama Voz i Bobuši.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala, ističu iz Plinacroa.

Inače, projekt izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin dobio je potporu Europske komisije, koja mu je iz fonda CEF dodijelila nešto više od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava za troškove izgradnje. Hrvatska je Vlada, pak, u svibnju ove godine tvrtki Plinacro dala suglasnosti za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

Naime, plinovod Omišalj-Zlobin neizostavni je dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG terminala na otoku Krku, čiji je ukupni kapacitet 2,6 milijardi prostornih metara godišnje.

LNG terminal jedan je od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj, a vrijednost investicije u plutajući LNG terminal je 233,6 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju LNG-a dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije. Planirano je da LNG terminal s operativnim i komercijalnim radom počne prvog dana 2021. godine.

Tagovi: Plinacro, plinovod Omišalj-Zlobin, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Optimizam u pogledu potražnje podigao cijene nafte iznad 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Optimizam u pogledu potražnje podigao cijene nafte iznad 42 dolara
LONDON - Cijene nafte ponovo su u utorak na međunarodnim tržištima prekračile razinu od 42 dolara budući da analitičari procjenjuju da će obnovljena ograničenja zbog širenja zaraze Covidom 19 tek ograničeno utjecati na potražnju za energentima.
Janaf: Redovito obavljamo sve poslovne aktivnosti
POSLOVANJE
Janaf: Redovito obavljamo sve poslovne aktivnosti
ZAGREB - Iz Jadranskog naftovoda oglasili su se u povodu povećanog interesa javnosti za rad te kompanije posljednjih dana.
USKOK odlučio Kovačeviću blokirati gotovo svu imovinu
NESLUŽBENO
USKOK odlučio Kovačeviću blokirati gotovo svu imovinu
ZAGREB - Uprave Janafa Draganu Kovačeviću, koji je uhićen pod sumnjom da je uzeo 1,9 milijuna kuna mita, Uskok je odlučio blokirati gotovo svu imovinu, doznaje Telegram.
Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama
OTPREMNINE
Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama
SISAK - Stotinjak radnika sa statusom branitelja Rafinerije Ine okupilo se u ponedjeljak ispred uprave te tvrtke kako bi se na referendumu koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja očitovali o novom prijedlogu uprave o smanjenim otpremninama.
Ćorić: Idućih dana Vlada će predložiti v.d. predsjednika Uprave Janafa
NAJAVE
Ćorić: Idućih dana Vlada će predložiti v.d. predsjednika Uprave Janafa
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da će u idućim danima Vlada predložiti Nadzornom odboru Janafa osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave tog trgovačkog društva do izbora novog putem javnog natječaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE