GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plinovod Zlobin-Bosiljevo u funkciji od 2025.

Plinovod Zlobin-Bosiljevo u funkciji od 2025.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 10:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Radovi na izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo, dužine 58 kilometara i vrijednosti 155 milijuna eura, idu predviđenom dinamikom i trebali bi biti završeni u planiranom roku, a plinovod pušten u rad tijekom 2025. godine, priopćili su u četvrtak iz tvrtke Plinacro.

Kako se navodi u priopćenju, u Luci Rijeka trenutno traje iskrcaj cijevi namijenjenih za izgradnju spomenutog plinovoda, koji gradi zajednica ponuditelja na čelu sa zagrebačkom Monter-Strojarskom montažom.

"Stvoreni su svi potrebni preduvjeti da se taj zahtjevni tehničko-tehnološki plinovod završi u planiranom roku i pusti u rad tijekom 2025. godine", ističu iz Plinacra.

Riječ je, inače, o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg LNG terminala na otoku Krku do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Izgradnjom 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin - Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, povećat će se sigurnost opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina, te omogućiti daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar naglašava da će povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin - Bosiljevo dodatno diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske, te stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije. Istodobno će doći i do smanjenja ovisnosti o ruskom plinu.

Fotografija: Plinacro

Tagovi: PLINACRO, BOSILJEVO, ZLOBIN, PLINOVOD, ARAR
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE