GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plomin 1 vraća se u pogon, struja od plina, biomase i otpada

Plomin 1 vraća se u pogon, struja od plina, biomase i otpada
TERMOELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Posao odabira najboljih tehnika za korištenje biomase i otpada odnosno alternativnih goriva u ugaslom bloku A termoelektrane Plomin dobio je hrvatsko-njemački konzorcij koji čine tvrtke Kemokop VPC GmbH i Goudini International Advisory, piše u ponedjeljak Večernji list.

Oni su na natječaju za taj posao, čija je procijenjena vrijednost iznosila 7,5 milijuna kuna bez PDV-a, dali ponudu vrijednu 4,1 milijun kuna.

Još dvije ponude stigle su od hrvatskog Ivicom Consultinga – 6,3 milijuna kuna te njemačke tvrtke Steag Energy Services – 6,6 milijuna kuna. Potonji su se bili žalili na odluke HEP Proizvodnje da taj posao dobije hrvatsko-njemački konzorcij. No prije nekoliko dana Nijemci su odustali od žalbe.

Kako se navodi u projektnom zadatku, koji je dio natječajne dokumentacije za ovaj posao, TE Plomin je jedina aktivna termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj.

Radi se o kondenzacijskoj termoelektrani koja se sastoji od dvije proizvodne jedinice bloka A (TE Plomin 1) i bloka B (TE Plomin 2) koje imaju svaka svoj kotao i po jednu parnu turbinu. Proizvodna jedinica blok A snage 125 MWe puštena je u rad 1970., a od 1. siječnja 2018. prestala mu je vrijediti okolišna dozvola. Novu je okolišnu dozvolu taj blok dobio u veljači 2019., a u njoj su navedeni uvjeti koje mora ispuniti ako želi nastaviti s radom. Budući da navedene uvjete ne ispunjava, blok A nije u pogonu.

A kako bi se TE Plomin 1 ponovno stavio u funkciju, potrebno je odabrati najbolju raspoloživu tehniku za korištenje prirodnog plina, biomase i otpada u cilju doprinosa uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenja emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanja otpada u energetske svrhe.

Pri tome potrebno je uzeti u obzir postojeće stanje na lokaciji, prostorno-plansku usklađenost, ekonomsku isplativost, tehničku izvedivost uz ispunjavanje svih zahtjeva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Kod odbira najboljeg rješenja snaga bloka A nije zadana i potrebno je odrediti optimalnu snagu za proizvodnju energije iz plina, biomase i otpada uzimajući u obzir ekonomsku isplativost, tehničku izvedivost uz zadovoljavanje svih zahtjeva iz područja zaštite okoliša te zakonskih propisa Hrvatske i EU, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.

Tagovi: Plomin 1, TE Plomin, Steag Energy Services, Hrvatska elektroprivreda, Kemokop VPC GmbH, Goudini International Advisory
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE