GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara

Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 61,06 dolara.

“Glavni je pokretač cijena jutros bilo mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja predviđa značajan rast globalne potražnje za naftom u drugoj polovini godine", ističe Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"To znači da će porasti i potražnja za naftom članica Organizacije zemalja–izvoznica nafte (OPEC) i da će se smanjiti zalihe širom svijeta i u članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)”, tumači Varga.

IEA procjenjuje da će se globalna potražnja izjednačiti s ponudom u drugoj polovini godine i da će proizvođači možda morati na tržište plasirati dodatna dva milijuna barela nafte dnevno kako bi je podmirili.

OPEC je još jučer podigao procjenu rasta globalne potražnje, za 70.000 barela dnevno, i sada očekuje da će ove godine rasti za 5,95 milijuna barela dnevno.

Uzlazni trend cijena podupiru naznake snažnog gospodarskog oporavka u Kini i Sjedinjenim Državama, a koči ga obustava cijepljenja u brojnim zemljama i veliki skok broja zaraženih u Indiji i Brazilu.

"Novi problemi u cijepljenju i približavanje broja slučajeva (zaraze) u svijetu visokoj razini iz siječnja vjerojatno će kratkoročno ograničiti uspon cijena sirove nafte", rekla je Vandana Hari iz kompanije Vanda Insights.

Blagu potporu cijenama pružao je proteklih dana i slabiji dolar, a analitičari banke ING izdvajaju i pojačanu iransku aktivnost obogaćivanja urana, koja po njima upućuje na zaključak da se SAD vjerojatno neće tako skoro vratiti u iranski nuklearni sporazum ni ukinuti sankcije Iranu.

Analitičari očekuju i nove podatke o američkim zalihama. Izvori navode da su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,6 milijuna barela, snažniji no što se očekivalo.

Trgovci sada čekaju njihovu potvrdu u službenom izvješću koje će biti objavljeno tokom dana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 61,87 dolara, što znači da se je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE