GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela sa radom zajednička kompanija Srbije i Mađarske za trgovinu gasom

Počela sa radom zajednička kompanija Srbije i Mađarske za trgovinu gasom
SERBHUNGAS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom počelo je sa radom, a generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže za Tanjug da je cilj zajedničke firme „Serbhungas“ da se proširi trgovina gasom u regionu.

Cilj zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za trgovinu gasom nije samo da mađarska elektroprivreda MVM trguje u Srbiji, već i da se Srbijagas pojavi kao trgovac u regionu, izjavio je za Dušan Bajatović.

Dodaje da je preduzeće „Serbhungas“ već osnovano i registrovano u APR-u i napominje da je reč o trgovačkom preduzeću.

„To je obično trgovačko preduzeće, a 36 takvih preduzeća je već osnovano u Srbiji. Jedina razlika između ovog i ostalih preduzeća je što su ovde MVM, odnosno Mađarska elektroprivreda i Srbijagas. Postoje dva razloga zašto smo to uradili, prvi je da prilikom otvaranja tržišta možemo lakše da se postavimo u odnosu na konkurenciju, jer sada Mađari dobijaju gas preko Srbije, ali deo gasa stiže i iz Mađarske, a drugi deo se sastoji u tome da mi još uvek nismo do kraja napravili sva svoja skladišta, nismo proširili Banatski dvor, a Mađari imaju skladišne kapacitete od ukupno sedam milijardi (kubnih metara gasa)“, rekao je Bajatović.

Dodao je i da preduzeće Srbijagas mora da bude registrovano u Evropskoj uniji da bi se pojavilo kao trgovac u regionu, piše RTS.

„Uskoro će biti osnovano preduzeće Srbijagasa u Budimpešti. Nema nikakve uloge imovine, nikakvih ulaganja posebnih prava, jednostavno tržište mora da se otvori, to je partnerstvo o zajedničkom nastupu na tržištu. Nemamo nameru da prodajemo manje gasa, nego da prodajemo više gasa“, istakao je Bajatović u izjavi za Tanjug.

Naveo je i da se otvaraju nove tehničke mogućnosti za Srbiju.

„Završava se interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, prema Mađarskoj je sve u redu, Turski tok je završen, potpisan je Ugovor u vezi sa izgradnjom interkonekcije prema Makedoniji, bili smo i u Azerbejdžanu i znamo šta možemo da radimo. Pričali smo i sa Amerikancima i sa Katarom, interkonekcija Grčka-Bugarska je gotova, a krajem oktobra će biti gotova konekcija Srbija-Bugarska, tu će biti prisutni i novi trgovci, i novi pravci snabdevanja gasom“, kazao je Bajatović.

U planu je i eventualno zajedničko ulaganje u izgradnju gasnih centrala u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Tagovi: Srbijagas, gas, MVM, plin
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE