GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počivalšek: Slovenska vlada s malo mogućnosti za reguliranje cijena energenata

Počivalšek: Slovenska vlada s malo mogućnosti za reguliranje cijena energenata
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska vlada mogla bi intervenirati kako bi utjecala na rastuće cijene električne energije iz domaće proizvodnje, ali ne i na cijene naftnih derivata koji se uvoze, istaknuo je ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako to bude potrebno, vlada bi mogla intervenirati tako da slovenski proizvođači električne energije nju ne bi mogli prodavati u inozemstvo ili bi cijenu energije limitirali, kazao je Počivalšek, dodavši da treba pričekati kako će se problematika cijena energenata rješavati na europskoj razini i da su potrebna sistemska rješenja.

Prema zakonu, vlada bi mogla teoretski regulirati cijene svih energenata, ali bi to bilo kontraproduktivno jer bi dovelo do nestašica na tržištu, upozorio je Počivalšek.

Što s tiče strategije EU o prijelazu na obnovljive izvore energije, Počivalšek je kazao da se zamjena ugljena obnovljivim izvorima ne može ostvariti brzo ako se ne definira čime zamijeniti isključivanje tog energenta.

"Mislim da bez nuklearne energije to neće ići i o tome će europski lideri još raspravljati", kazao je slovenski ministar.

Slovenija je u skupini deset članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, koje su Europskoj komisiji predložile da se nuklearna energija prizna kao "zeleni" izvor energije u katalogu obnovljivih izvora jer ne utječe znatnije na klimatske promjene, a 40 posto u Sloveniji proizvedene struje dolazi iz jedine nuklearke Krško.

Prema podacima slovenske agencije za energiju, pokrivenost domaće potrošnje u zemlji proizvedenom električnom energijom iznosi 92,6 posto. Oko 35 posto struje dolazi iz obnovljivih izvora (prvenstveno hidrocentrala), 26 posto iz fosilnih goriva, a ostalo iz nuklearke Krško.

Kao jedno od mogućih rješenja za ublažavanje najavljenih povećanja cijene struje Počivalšek je najavio i zabranu njenog izvoza jer domaće tvrtke njome trguju na europskoj burzi.

Tagovi: Zdravko Počivalšek, cijene goriva, benzin, Petrol
PROČITAJ I OVO
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
ENERGENTI
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
BRUXELLES/LUXEMBOURG - Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali se razilaze oko toga kako u srednjem i u duljem roku osigurati učinkovito tržište energije.
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su nastavile rast koji su bilježile i prije vikenda te tako dosegnule višegodišnje maksimume, što je rezultat nesrazmjera ponude i potražnje na globalnoj razini te jačanja potražnje za gorivom u SAD-u i šire, dok se gospodarstva oporavljaju od pada izazvanog pandemijom.
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
UGLJIK
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
SINGAPUR - Američka naftna kompanija ExxonMobil planira izgraditi čvorišta za skladištenje ugljika (CCS) diljem Azije te je započela pregovore s nekim zemljama o mogućnostima skladištenja ugljičnog dioksida, rekao je u ponedjeljak voditelj odjela rješenja s niskim udjelom ugljika Joe Blommaert.
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
KLIMA
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
ŽENEVA - Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE