GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pogoršani izgledi za potražnju spustili cijene nafte prema 103 dolara

Pogoršani izgledi za potražnju spustili cijene nafte prema 103 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 17:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 103 dolara zbog naznaka posustajanja svjetskog gospodarstva koje najavljuju slabiju potražnju i obnove libijske proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 103,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, od 95,30 dolara.

Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na učestale naznake posustajanja globalnog gospodarstva koje su se poklopile s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike koju su središnje banke u pandemiji bile ublažile kako bi poduprle gospodarsku aktivnost.

U fokusu je američka središnja banka koja će sljedećeg tjedna, prema izjavama nekoliko dužnosnika, podići ključne kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, navodi Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

"Najavljeno je podizanje kamatnih stopa za 0,75 postotnih bodova, ali važne će biti i smjernice, a mekši ton u prognozama bio bi sjajan za svjetski gospodarski rast", objašnjava Innes.

Američko tržište pritisnuli su u protekla dva dana podaci koji su pokazali da je potražnja za benzinom u SAD-u zbog rekordnih cijena na benzinskim crpkama pala gotovo osam posto u odnosu na godinu dana ranije na vrhuncu ljetne sezone putovanja.

Značajniji pad cijena zakočila su danas strahovanja za opskrbu, donekle ublažena obnovom proizvodnje na nekoliko naftnih polja u Libiji.

"Libijska se proizvodnja oporavlja, ali s obzirom na sukobe u glavnom gradu, nitko ne zna koliko će dugo oporavak trajati", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a, budući da bi sukobljene strane zbog zastoja u pregovorima mogle ponovo posegnuti za oružjem.

Potporu cijenama pružaju i naznake snažne potražnje u Aziji.

Potražnja za benzinom i derivatima u Indiji porasla je u lipnju na rekordno visoku razinu, unatoč višim cijenama, uz 18 posto višu potrošnju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Aktivnost indijskih rafinerija blizu je najviših razina u povijesti, kažu analitičari RBC-a.

"To signalizira puno više od snažnog oporavka nakon godina pogođenih covidom", napisao je u bilješci analitičar RBC-a Michael Tran.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 107,50 dolara, što znači da mu je cijena pala za 2,43 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE