GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pojeftinilo gorivo u Sloveniji

Pojeftinilo gorivo u Sloveniji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2023 / 07:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene 95-oktanskog benzina i dizela danas će pojeftiniti na benzinskim postajama izvan autocesta, unatoč povećanim trošarinama. Litra benzina pojeftinit će za 5,2 centa na 1,536 eura, a litra dizelskog goriva za 1,3 centa na 1,651 euro. Za litru lož ulja bit će potrebno izdvojiti 1,6 centi manje, odnosno 1,233 eura.

Vlada je na dopisnoj sjednici u ponedjeljak povećala trošarine na sve tri vrste goriva. Istodobno, budno prate stanje na tržištu naftnih derivata i prilagođavanjem trošarina održavaju pristupačne maloprodajne cijene, ističu u Vladi. Istovremeno, s obzirom na situaciju kada se financijska sredstva izdvajaju za obnovu pogođenih područja nakon kolovoških poplava, moraju težiti i postizanju javno financijske održivosti, dodaju.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva, 0,0994 eura za litru 95 -oktanski benzin, a za lož ulje maksimalno 0, 08 eura po litri.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste određuju sami trgovci.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
OIE
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
ZAGREB - Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW.
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE