GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska signalizira kraj ere ugljena

Poljska signalizira kraj ere ugljena
UGLJEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 16:47
Autor: SEEbiz
VARŠAVA - Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je u Bruxellesu poljska državna tajnica za klimu Urszula Zielinska, signaliziravši zaokret u energetskoj politici.

Izbori u listopadu okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažira na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska. Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica.

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emitira najviše ugljičnog dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca. Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. No, znanstvenici upozoravaju da u ovom desetljeću treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

- Nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena. Pokrenuta je sveobuhvatna analiza kako bi se intenzivirala ta nastojanja, ali i zaštitili ljudi i kompanije koji bi mogli snositi najteže posljedice i kako bi se kompanijama omogućilo da doista glatko prijeđu u nove, 'zelene' grane, rekla je Urszula Zielinska.

Njezine izjave označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU. Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

Poljska je spremna prihvatiti cilj Europske unije da se do 2040. emisija štetnih plinova smanji za 90 posto i tražit će istodobno da se pronađe rješenje za posljedice u društvu, poručila je Zielinska.

Tagovi: poljska, ugljen
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE