GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

CRES - Temeljni kamen za izgradnju najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj - Sunčane elektrane Cres, vrijedne 41 milijun kuna, položen je u utorak nedaleko Orleca na otoku Cresu.

Sunčana elektrana Cres bit će snage 6,5 megavata (MW), a podmirivat će potrošnju oko 2500 kućanstava. Doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca, a s proizvodnjom će početi do kraja godine.

Temeljni kamen položili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Sunčana elektrana Cres proizvodit će oko 8,5 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije na godinu. U 13 dijelova pojedinačne snage 500 kW bit će instalirano ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvisa. Paneli će biti smješteni tako da omoguće nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a preuzeo ga je HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Barbarić je naglasio da je HEP bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020., koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a od gotovo pet milijardi kuna.

"To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030., u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po ukupnoj snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i sedam sunčanih elektrana“, rekao je Barbarić.

Iz HEP-a naglašavaju da ukupna ulaganja HEP-a u sunčane elektrane i punionice za električne automobile u Istri i na Kvarneru u 2020. iznose 74 milijuna kuna, dok je ukupni plan investicija HEP-a za 2020. rekordnih 4,9 milijardi kuna.

Osim Sunčane elektrane Cres, u izgradnji je Sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i creska, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na posve tržišnoj osnovi.

HEP na otoku Cresu razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini Sunčane elektrane Cres te Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

Na Unijama planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW, s baterijskim spremnikom. Projekt je dio europskog programa Insulae, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom "Kvarner."

Najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera sada je Sunčana elektrana Nova Vas, snage 40 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma s Općinom Kršan.

HEP na tom području realizira i više projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Iz HEP-a još navode da zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila te da su u funkciji ELEN punionice u Malom Lošinju i Cresu, odnosno da se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje još 35 punionica.

Tagovi: Sunčana elektrana Cres, PVI Solar, PVI GmbH, Intecco, Deling, Frane Barbarić, Cres, Oleg Butković, Gari Cappelli, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
LNG
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
PARIZ - Francuska vlada zatražila je od energetske tvrtke Engie da odgodi potpisivanje ugovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a zbog straha od negativnih posljedica po okoliš, rekao je upućeni izvor.
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara budući da su naznake da bi proizvođači mogli produljiti sporazum o ograničenju opskrbe neutralizirale zabrinutost za potražnju zbog širenja zaraze covidom 19.
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
PRIPAJANJE
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
ZAGREB - INA, d.d. kao društvo preuzimatelj i PETROL d.d. kao pripojeno društvo sklopili su dana 21.10.2020. godine Ugovor o pripajanju, koji je predan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu i u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci dana 22.10.2020. godine.
Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan
INTERES
Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan
MOSKVA - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) primjećuje kontinuirani interes Njemačke za Sjeverni tok 2, ali i negativan utjecaj američkih sankcija na korake iz Europe za dovršenje tog projekta, izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin.
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
DOKUMENTI
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
BRUXELLES - Hoće li europske klimatske ambicije zakočiti ugovor star 30 godina? Zastupnici u Europskom parlamentu su tražili u četvrtak da se EU povuče iz "Energetske povelje" koju smatraju "zastarjelom" i "životnim osiguranjem" fosilnih goriva ukoliko ne uspiju ponovni pregovori koje je pokrenuo Bruxelles.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE