GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 10:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.

Na poziv na natječaj javilo se 340 tvrtki, a novac je iz EU-ova Fonda za konkurentnost i koheziju dobilo njih 28.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako u poduzećima koja su dobila sredstva očekuje povećanje energetske učinkovitosti, ali i konkurentnosti uslijed smanjenja potrošnje električne energije i povećanja efikasnosti u proizvodnji.

"Ovaj tip natječaja je trenutno najbolji mogući novac koji može ići u smjeru hrvatskog gospodarstva, jer omogućava poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti, ugradnjom solarnih panela, utječu na smanjenje potrošnje električne energije", rekao je Ćorić, dodavši da je to smjer u kojem država treba ići s ciljem da postane niskougljično i klimatski neutralno društvo.

Naglasio je da je s istom svrhom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen ponovno značajan iznos tako da domaći poduzetnici već krajem ove i početkom sljedeće godine mogu očekivati nove natječaje. Dobivena sredstva, inače, moraju se investirati u sljedećih godinu do dvije dana.

Hrvatska je kao mala otvorena ekonomija u proteklim desetljećima najveći dio svojih razvojnih kapaciteta usmjerila u sektor usluga, turizma, a da sada proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, da bi dostigli standarde EU. Naši proizvođači, kazao je Ćorić, mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli ovdašnjeg gospodarstva a to je izvoz.

"Ovakvih poziva u narednom razdoblju bit će još više", zaključio je ministar.

Prijave su, rečeno je na svečanosti, stigle iz svih hrvatskih županija. Ugovori su potpisani sa pet mikro i malih poduzetnika, šest srednjih i 17 velikih.

Najavljeno je i održavanje radionica na kojima će se korisnici dodijeljenih sredstava moći upoznati sa procedurama i pravilima kako bi apsorpcija EU sredstava bila kvalitetna i uspješna.

Tagovi: Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, energetska učinkovitost, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE