GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 10:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.

Na poziv na natječaj javilo se 340 tvrtki, a novac je iz EU-ova Fonda za konkurentnost i koheziju dobilo njih 28.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako u poduzećima koja su dobila sredstva očekuje povećanje energetske učinkovitosti, ali i konkurentnosti uslijed smanjenja potrošnje električne energije i povećanja efikasnosti u proizvodnji.

"Ovaj tip natječaja je trenutno najbolji mogući novac koji može ići u smjeru hrvatskog gospodarstva, jer omogućava poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti, ugradnjom solarnih panela, utječu na smanjenje potrošnje električne energije", rekao je Ćorić, dodavši da je to smjer u kojem država treba ići s ciljem da postane niskougljično i klimatski neutralno društvo.

Naglasio je da je s istom svrhom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen ponovno značajan iznos tako da domaći poduzetnici već krajem ove i početkom sljedeće godine mogu očekivati nove natječaje. Dobivena sredstva, inače, moraju se investirati u sljedećih godinu do dvije dana.

Hrvatska je kao mala otvorena ekonomija u proteklim desetljećima najveći dio svojih razvojnih kapaciteta usmjerila u sektor usluga, turizma, a da sada proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, da bi dostigli standarde EU. Naši proizvođači, kazao je Ćorić, mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli ovdašnjeg gospodarstva a to je izvoz.

"Ovakvih poziva u narednom razdoblju bit će još više", zaključio je ministar.

Prijave su, rečeno je na svečanosti, stigle iz svih hrvatskih županija. Ugovori su potpisani sa pet mikro i malih poduzetnika, šest srednjih i 17 velikih.

Najavljeno je i održavanje radionica na kojima će se korisnici dodijeljenih sredstava moći upoznati sa procedurama i pravilima kako bi apsorpcija EU sredstava bila kvalitetna i uspješna.

Tagovi: Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, energetska učinkovitost, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE