GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama

Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 10:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.

Na poziv na natječaj javilo se 340 tvrtki, a novac je iz EU-ova Fonda za konkurentnost i koheziju dobilo njih 28.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako u poduzećima koja su dobila sredstva očekuje povećanje energetske učinkovitosti, ali i konkurentnosti uslijed smanjenja potrošnje električne energije i povećanja efikasnosti u proizvodnji.

"Ovaj tip natječaja je trenutno najbolji mogući novac koji može ići u smjeru hrvatskog gospodarstva, jer omogućava poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti, ugradnjom solarnih panela, utječu na smanjenje potrošnje električne energije", rekao je Ćorić, dodavši da je to smjer u kojem država treba ići s ciljem da postane niskougljično i klimatski neutralno društvo.

Naglasio je da je s istom svrhom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen ponovno značajan iznos tako da domaći poduzetnici već krajem ove i početkom sljedeće godine mogu očekivati nove natječaje. Dobivena sredstva, inače, moraju se investirati u sljedećih godinu do dvije dana.

Hrvatska je kao mala otvorena ekonomija u proteklim desetljećima najveći dio svojih razvojnih kapaciteta usmjerila u sektor usluga, turizma, a da sada proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, da bi dostigli standarde EU. Naši proizvođači, kazao je Ćorić, mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli ovdašnjeg gospodarstva a to je izvoz.

"Ovakvih poziva u narednom razdoblju bit će još više", zaključio je ministar.

Prijave su, rečeno je na svečanosti, stigle iz svih hrvatskih županija. Ugovori su potpisani sa pet mikro i malih poduzetnika, šest srednjih i 17 velikih.

Najavljeno je i održavanje radionica na kojima će se korisnici dodijeljenih sredstava moći upoznati sa procedurama i pravilima kako bi apsorpcija EU sredstava bila kvalitetna i uspješna.

Tagovi: Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, energetska učinkovitost, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
PRIJEDLOZI
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
ZAGREB - Za predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda Vlada je predložila Stjepana Adanića na zatvorenom dijelu 77. sjednice održane u četvrtak.
Cijene nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina.
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
PLIN
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
LONDON - Rekordno visoke cijene plina stvaraju pritisak na opskrbne lance mnogih europskih kompanija, uključujući neintegrirane dobavljače energije, proizvođače gnojiva i tvrtke za široku potrošnju, priopćio je u srijedu Fitch Ratings.
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
STRUJA
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
ODLUKE
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
WASHINGTON - Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE